Boli cardiovasculare

Anevrism, Angina Pectorala, Aritmie, Cardiopatie Ischemica, Infarct, Miocardita Aparatul cardiovascular sau circulator transporta sangele in tot corpul. Funcţiile aparatului circulator sunt multiple: aprovizionarea organismului cu oxigen, substanţe nutritive, vitamine, hormoni şi eliminarea bioxidului de carbon, indepartarea diverselor reziduuri metabolice spre ficat (detoxificare) sau rinichi (excreţie). Aparatul cardiovascular este format din inima si vase de sange. Organul central este inima sau cordul de la care pleaca vase de sange mari (artere) care transporta sangele bogat in oxigen si vase care se intorc (vene), prin care se transporta sangele sarac in oxigen.
  • 20% REDUCERE
Tiens Kardi
Tiens Kardi
242 lei 194 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ceai antilipemic - Metabolic
Ceai antilipemic - Metabolic
107 lei 86 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
160 lei 128 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Aparat de masaj cu funcţie de reglare a tensiunii arteriale - Jiajun
Aparat de masaj cu funcţie de reglare a tensiunii arteriale - Jiajun
1061 lei 849 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Usturoi si Reishi
Usturoi si Reishi
229 lei 184 lei
Adauga in cos
Anevrism, Angina Pectorala, Aritmie, Cardiopatie Ischemica, Infarct, Miocardita

Aparatul cardiovascular cuprinde:  cordul - pompa care asigura ejectia sangelui in circulatia sistemica (sistem de inalta presiune) si in circulatia pulmonara (sistem de joasa presiune),  arborele circulator, format din: artere - vase de presiune, care asigura aportul sangvin la tesuturi,  capilare - vase de schimb,  venele - vase de capacitanta, prin intermediul carora sangele este readus la inima,  limfatice -  vase ce dreneaza o parte din lichidul interstitial.

Functiile aparatului cardiovascular:  asigura un flux sanguin corespunzator din punct de vedere al presiunii si al cantitatii in raport cu necesitatile tisulare,  asigura transportul substantelor nutritive si indepartarea produsilor de catabolism,  transportul hormonilor, celulelor sistemului imun si a altor mediatori,  intervine in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic  prin sistemul vascular intervine si in termoreglare si are  functie de secretie: FAN, NO, endotelina, EDHF, PGI2= PC.

Inima este localizata in cavitatea toracica, in etajul inferior sau cardiac al mediastinului anterior. Inima este organul central al aparatului cardiovascular si este situata in mediastin. Are forma unei piramide triunghiulare sau a unui con turtit,culcat pe diafragma.  Axul inimii este oblic dirijat in jos,la stanga si inainte,astfel ca 1/3 din inima este situate la dreapta si 2/3 la stanga planului mediosagital al corpului. Greutatea inimii este de 250-300g ,iar volumul este asemanator pumnului drept. Prezinta o fata convexa,sternocostala,si o fata plana, diafragmatica. Cele doua fete se unesc printr-o margine mai ascutita,marginea dreapta. Marginea stanga, rotunjita, se prezinta ca o adevarata fata, fata pulmonara. Baza inimii priveste inapoi si la dreapta; de la nivelul ei pleaca arterele mari ale inimii (aorta si trunchiul pulmonar) si sosesc venele mari (cele 2 vene cave si cele 4 vene pulmonare). La baza inimii se afla atriile, iar spre varf ventriculii. Pe fata sternocostala, intre cele 2 ventricule se afla santul interventricular posterior.Intre atrii si ventricule se gasesc santurile coronar stang si, respectiv,drept. In aceste 4 santuri se gasesc arterele si venele inimii.

Inima este alcatuita din trei tunici: endocardul, miocardul si pericardul.

Afectiunile inimii:

1. ANEVRISMUL AORTEI TORACICE SI ABDOMINALE. Anevrismele aortei toracice: tulburari prin compresiunea organelor vecine; Anevrismele aortei abdominale: durere in lombe (sale) si abdomen cu prezenta unei tumori pulsatile.
2. ANGINA PECTORALA- Cea mai frecventa forma de manifestare a cardiopatiei ischemice cronice dureroase.
3. ARITMIILE - Dereglari ale ritmului normal al inimii fie sub raportul frecventei, fie al regularitatii frecventei cardiace, fie din ambele. Clasificare: Aritmii atriale, Aritmii ventriculare.
4. ARTEROSCLEROZA-Este o combinatie de modificari ale tunicii interne a arterelor constand in depuneri de grasimi ce se insotesc de o reactie fibroasa, depuneri de calciu si progresiv ulcerarea ateromului. Astfel, se produc stenoze progresive ale arterelor, iar prin ulcerarea placilor eteromatoase este favorizata coagularea = tromboza (astuparea vaselor).
5. BLOCUL DE RAMURA STANGA SI DREAPTA - Este o tulburare de conducere caracterizata prin intarzierea stimulului inimii la nivelul ramurilor sale din ventriculi: cand conducerea este intarziata in ventriculul drept se produce blocul de ramura drept, iar in ventriculul stang - blocul de ramura stang.
6. BLOCUL SINOATRIAL SI ATRIOVENTRICULAR- Blocul sinoatrial reprezinta o tulburare de conducere provocata fie de absenta stimulului sinusal, fie de blocarea lui la trecerea spre atriu. Blocul atrioventricular reprezinta o tulburare in propagarea unui stimul sinoatrial catre ventricul, astfel neavand loc contractia inimii la acel moment.
7. CARDIOPATIA ISCHEMICA CRONICA DUREROASA - Este forma clinica a cardiopatiei ischemice cronice care se manifesta prin crize dureroase cu particularitati specifice.
8. CARDIOPATIA ISCHEMICA CRONICA NEDUREROASA- Suferinta cardiaca secundara reducerii debitului sanguin coronarian.Miocardul este vascularizat prin cele doua artere coronare, primele ramuri ale aortei si se situeaza alaturi de rinichi si creier printre organele cele mai irigate din organism.
9. CORDUL PULMONAR CRONIC - Afectiune caracterizata prin suferinta partii drepte a inimii datorita bolilor pulmonare. Acestea duc la cresterea presiunii in artera pulmonara ce constituie un obstacol in fata inimii drepte. Se produce astfel, intr-un prim stadiu, hipertrofia inimii drepte, apoi insuficienta cardiaca dreapta.
10.INFARCTUL MIOCARDIC - Reprezinta o necroza a miocardului din cauza unei opriri a circulatiei sangelui in arterele coronare produsa prin:
a) tromboza primara dezvoltata pe o placa arteroscleroasa;
b) hemoragii ale intimei, cu ruptura a acestuia si tromboza secundata;
c) hematom prin hemoragie in peretele vascular, urmat de ocluzia vasului.
11. INSUFICIENTA CARDIACA - Insuficienta cardiaca stanga: reprezinta insuficienta pompei ventriculului stang, avand drept cauza cardiopatia ischemica nedureroasa sau dureroasa, inclusiv infarctul de miocard, hipertensiunea arteriala, boli valvulare aortice (insuficienta sau stenoza aortica). Insuficienta cardiaca dreapta: reprezinta insuficienta cordului drept, avand drept cauza principala o boala pulmonara (deci identificandu-se cu cordul pulmonar cronic). Insuficienta cardiaca congestiva globala - asociaza cauzele si simptoamele insuficientei cardiace stangi si drepte, fiind insuficienta intregului cord.
12. MIOCARDITE - Reprezinta afectari inflamatorii sau degenerative ale muschiului inimii (miocardul) produse de cauze diverse, altele decat cardiopatia ischemica.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles