Menopauza

Menopauza si Premenopauza Menopauza este etapa din viata femeii in care inceteaza ciclurile menstruale. Femeia nu mai produce un ovul pe luna si, in consecinta, mucoasa uterina nu mai este eliminata in timpul sangerarii menstruale. Media de varsta a ultimei menstruatii este in jurul varstei de 50 de ani. Prin urmare, o femeie traieste dupa menopauza o treime din viata. Premenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal, incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei.
  • 20% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
160 lei 128 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Veican 30 capsule moi
Veican 30 capsule moi
201 lei 161 lei
Adauga in cos

Menopauza si Premenopauza

Momentul la care are loc menopauza este cunoscut si sub numele de „climax". El debuteaza atunci cand ovarele scad productia de hormoni feminini, de estrogeni si progesteroni. Acest lucru se poate intampla cu aproximativ doi ani inainte de incetarea menstruatiei. Premenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal, incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata data de dereglarile hormonale. Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39 si 51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic. Alte femei nu au astfel de simptome  pana la sfarsitul decadei a patra. Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori.

Premenopauza corespunde perioadei de tranzitie care precede aceasta schimbare radicala. Ea se instaleaza cu aproximativ 4 ani (de la 3 la 8 ani) inainte de menopauza, iar semnele sunt extrem de variate. Nivelele hormonale fluctueaza pe masura ce se apropie menopauza. Asfel productia de hormoni de catre ovare (de exemplu estrogeni) incepe sa scada,este vorba de perioada numita premenopauza sau perimenopauza. Pe masura ce acest proces se accelereaza nivelele hormonale fluctueaza tot mai mult si apar modificari ale ciclului menstrual: ciclurile devin mai scurte si mai neregulate, sângerarea devine mai putin abundenta sau mai intensa, balonare, sani durerosi,iritabilitate, tulburarea somnului. Pâna la urma secretia hormonala ajunge la un nivel la care menstruatia inceteaza si astfel apare menopauza. Desi capacitatea de reproducere in premenopauza este foarte redusa se recomanda folosirea de metode contraceptive, chiar doar de bariera.

Semne si simptome ale premenopauzei: cicluri menstruale neregulate, cicluri usoare si rare, cicluri abundente neobisnuite.

Simptome ale menopauzei: bufeuri de caldura (senzatie de caldura subita si trecatoare resimtita pe mai multe zone ale corpului, insotita de transpiratii si frisoane), migrene (dureri de cap), tulburari de somn, tulburari emotionale, tahicardie (palpitatii), prurit generalizat (mancarimi),

Semne de postmenopauza: lipsa perioadelor menstruale, uscarea si subtierea tegumentelor, din cauza scaderii productiei de collagen, senzatia de uscaciune a vaginului, iritatie si prurit, risc crescut de infectii vaginale si de tract urinar, durere in timpul actului sexual (dispareunie), scaderea densitatii osoase (osteopenie). 

Cauzele menopauzei precoce: fumatul - femeile fumatoare de varsta medie ajung la menopauza mai repede decat cele care nu fumeaza, dieta vegetarian, radioterapia sau ablatia glandei pituitare, convietuirea la altitudini mari, chemoterapia, radioterapia sau alt tratament in zona abdominala sau a pelvisului ce afecteaza ovarele, bolile genetice si autoimmune, ablatia bilaterala a ovarelor poate conduce la menopauza brusca instalata artificial. 

Consecintele menopauzei:

Dupa menopauza, exista mai multe riscuri de aparitie a unor boli cronice

Bolile cardiace constituie principala cauza a mortalitatii atat la femei, cat si la barbati. Masurile de prevenire constau in renuntarea la fumat, controlarea hipertensiunii arteriale, efectuarea de exercitii fizice cu regularitate, adoptarea unei diete sarace in grasimi saturate si in consumul de cereale integrale, fructe si legume.

Osteoporoza
In primii ani dupa menopauza, pierderea osoasa se accelereaza, deoarece capacitatea corpului de a produce tesut osos este diminuata. Oasele devin mai fragile, iar fracturile se pot produce in urma  unui traumatism usor, in special la nivelul incheieturii mainii si a coloanei vertebrale (tasare vertebrala), iar mai tarziu la nivelul femurului.

Incontinenta urinara

Pe masura ce vaginul si uretra isi pierd elasticitatea, apare senzatia imperioasa de a urina si pierderea necontrolata de urina in timpul eforturilor (stranut, ras, ridicarea greutatilor etc.)

Luarea in greutate

In perioada post-menopauza femeile au tendinta de a lua in greutate. Pentru a mentine greutatea de dinainte de menopauza, este indicat sa consumati mai putin (cu 200 - 400 calorii pe zi) si efectuarea de exercitii fizice.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles