Accident vascular cerebral

Accident Vascular Cerebral Accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune neurologica acuta, manifestandu-se prin neirigarea cu sange a unei zone cerebrale sau hemoragie cerebrala. Accidentul vascular cerebral este pe locul al doilea intre factorii de mortalitate in Romania, cat si la nivel mondial, de asemenea cauzand handicapuri fizice sau mentale permanente.

 

  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Aparat de masaj cu funcţie de reglare a tensiunii arteriale - Jiajun
Aparat de masaj cu funcţie de reglare a tensiunii arteriale - Jiajun
1061 lei 849 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Spirulina 100 Capsule
Spirulina 100 Capsule
173 lei 139 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ican
Ican
291 lei 233 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Veican 30 capsule moi
Veican 30 capsule moi
201 lei 161 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
160 lei 128 lei
Adauga in cos

Tipuri:

1.Accidente vasculare cerebrale ischemice sau infarcte cerebrale - consecinta a unui trombus (cheag de sange format intr-o artera), a unui embol (corp strain sau trombus mobilizat, antrenat prin circulatie care obstructioneaza artera) sau ingustarea arterei favorizata de arteroscleroza (ingrosarea invelisului intern al peretelui arterial, care este cauza principala a accidentelor vasculare cerebrale ischemice).

2.Accidente vasculare cerebrale hemoragice - cauzate de unele scurgeri de sange in tesutul cerebral, cauza fiind hipertensiunea arteriala sau, mai rar, malformatii vasculare (angiom, anevrism), tulburari de coagulare sau complicatiile unui tratament anticoagulant.

Cauze: hipertensiune arteriala, arteroscleroza, scaderea elasticitatii peretilor arterelor, din cauza depunerilor de grasimi, diabetului zaharat sau hipertensiunii, endocadita, stenoza, aritmie cardiaca sau fibrilatie arteriala (ritm cardiac neregulat), vasculita, infarctul miocardic, hemofolie, anevrism, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool si cosumul drogurilor, fumatul, valori mari ale colesterolului, varsta inaintata, obezitatea, lipsa activitatii fizice, stres-ul, stari emotionale extreme si bruste

Alte cauze mai putin frecvente sunt: tulburari de coagulabilitate a sangelui, precum hemofilia, inflamatia vaselor sangvine, aparand in sifilis sau tuberculoza, leziuni ale capului sau gatului care afecteaza vasele sangvine din aceste regiuni, angiopatia amiloidica cerebrala (o tulburare degenerativa a vaselor sangvine), iradierea terapeutica pentru cancere ale gatului sau creierului.

Simptome: senzatia de slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, dificultatea de coordonare a membrelor, pierderea brusca a vederii sau vederea dubla, dificultatea de vorbire sau de intelegere a celor din jur, instalarea brusca a unei stari severe de ameteala, pierderea echilibrului si aparitia cefaleei severe (durere puternica de cap).

Semnele de alarma pot fi si atacurile ischemice tranzitorii durand de la cateva minute la 24 de ore. Chiar si simptomele care dureaza putin pot arata riscul aparitiei unui atac vascular cerebral. Simptomele pot evolua sau fluctua in cursul primelor doua zile dupa debut. Aceasta situatie poarta numele de atac cerebral in evolutie. Daca nu se mai produce nicio deteriorare, situaţia este considerata un atac cerebral constituit.

Factorii de risc controlabili: hipertensiunea, obezitatea, lipsa activitatii fizice, consumul de cocaina sau a altor droguri, fumatul pasiv, consumul crescut de alcool, diabetul zaharat (aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat decedeaza prin AVC. Prezenta diabetului creste de 2 ori riscul de accident vascular cerebral din cauza afectarii circulatiei care apare in aceasta boala), alte afectiuni ale inimii (fibrilatia atriala, endocardita, afectiuni ale valvelor cardiace, foramen ovale patent sau cardiomiopatie), utilizarea unor medicamente, cum sunt anticonceptionalele orale - in special la femeile care fumeaza, afectiuni ale arterelor coronare, nivelul ridicat de colesterol din sange

Factorii de risc necontrolabili: prezenta in trecut a unui accident vascular cerebral sau a unui accident ischemic tranzitor, AVC in familie, sexul, varsta

a) AVC trombotic - cauza cea mai frecventa a accidentului vascular cerebral trombotic o constituie ateroscleroza cu o frecventa de 70%.

Factori de risc: alimentatia deficitara, hipertensiunea arteriala, diabetul, tulburari hormonale, tulburari de hemostaza si coagulare, fumatul

Trombusul format poate evolua in trei moduri: oclusiv (extinzandu-se tot mai mult), prin organizare locala - incorporat la peretele arterial (are loc o proliferare a endoteliului ce acopera trombusul si il separa de sangele circulant), trombusul se poate detasa si constitui emboliile

b) AVC embolic - poate sa apara in conditii diferite, in functie de care variaza si tipurile de embolusuri. Cel mai frecvent intalnim emboli trombotici (rezultati din fragmentarea sau desprinderea unui tromb), emboli de origine cardiaca, grasime, aer, paraziti, celule tumorale, etc. Embolii se pot produce in orice teritoriu cerebral.

c) Atacul ischemic tranzitor (AIT) - Atacul ischemic tranzitor cerebral este un episod de disfunctie cerebrala care se manifesta prin semne neurologice de focar, de multe ori intermitente, cu o durata variabila, de obicei 2-15 minute, fara sa depaseasca 24 de ore.

Simptome: tulburari motorii tranzitorii cu remisiune completa, tulburari senzitive (parestezii, hipoestezii, astereognozii), tulburarii afazice, cecitate monoculara tranzitorie, tulburari apraxo-agnozice, hemianopsie laterala homonima, cefalalgii, confuzii mentale de scurta durata.

Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles