Acnee si afectiunile epidermei

Acnee Acneea este o afectiune a epidermei ce apare  ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si este caracterizata prin puncte negre, albe sau cosuri ce apar la suprafata pielii.

Acneea este o boala comuna, determinata in mare parte genetic, remarcata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.

  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
104 lei 83 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Veican 30 capsule moi
Veican 30 capsule moi
201 lei 161 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Aparat de masaj cu funcţie de reglare a tensiunii arteriale - Jiajun
Aparat de masaj cu funcţie de reglare a tensiunii arteriale - Jiajun
1061 lei 849 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ican
Ican
291 lei 233 lei
Adauga in cos
Acnee

8 din 10 adolescenti sufera de o anumita forma de acnee, mai grava sau mai usoara. Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt zonele in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, piept, umeri si spate. brate sau chiar coapse, insa ultimele doua cazuri sunt extrem de rare.

Acneea la varsta adolescentei, este mai usor acceptata, putand reprezenta un semn al pubertatii si al procesului de maturizare insa aceasta poate  persista si dupa varsta de 20 de ani.

Acneea poate aparea sub diferite forme: acneea vulgara (acneea polimorfa juvenila), acneea rozacee, acneea medicamentoasa si profesionala, acneea pustulosa, acneea conglobata, acneea cheloidiana, acneea necrotica.

Tipuri de acnee:

In functie de varsta: acneea neonatala, acneea copilariei, acneea adultului, acneea infantila, acneea juvenila, acneea excoriata a tinerelor fete.

- acneea indusa medicamentos: foliculita steroidiana,  acneea indusa de halogeni: iod, brom,  alte tipuri: indusa de antiepileptice, antituberculoase, etc.

- acneea "endocrina"

- acneea indusa de factori externi: acneea ocupationala, acneea cosmetica, acneea tropicala, acneea estivala (de Mallorca), acneea de pomada, acneea de detergent, acneea mecanica, acneea asociata cu edem facial.

Formele grave de acne: acneea conglobata (comedoane, noduli, abcese care dreneaza prin sinusuri), acneea fulminans (debut rapid cu leziuni masive, inflamatorii pe trunchi, febra), foliculita cu germeni gram negativi (complicatie, a tratamentului indelungat cu AB).

Evolutie: Exista 4 factori majori care sunt implicati in patogenie:  anomalii ale florei microbiene,  cresterea producerii de sebum - seboree (dependenta de hormonii androgeni),  keratinizarea ductului foliculului pilosebaceu (puncte albe si puncte negre),  inflamatia (mediatori produsi de P. acnes sau de keratinocitele ductale).

Manifestari:  leziuni noninflamatorii - comedoanele inchise si comedoanele deschise sau  leziuni inflamatorii - papule, pustule, noduli, cicatrici.

Factori de risc:  cresterea productiei de sebum (este un lichid galbui care se elimina prin canalul sebaceu, impregnand stratul cornos al pielii si firul de par. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, unde exista pilozitate, cu exceptia zonelor dintre degete, ale palmelor si talpilor),  blocarea porilor - ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, epiderma capata un aspect lucios, fiind "uleioasa" la atingere. Acneea apare atunci cand porii (prin care circula sebum - de la glandele sebacee spre suprafata pielii) se blocheaza, iar secretia de sebum ramane "captiva". Porii sunt blocati de un cumul format din celule moarte si seboree. Cauza acestui blocaj nu reprezinta consecinta unei igiene defectuoase.  Infectia bacteriana - acneea nu este provocata de o infectie bacteriana, insa bacteriile inrautatesc situatia.  Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste de obicei la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Atunci cand secretia de sebum este "captiva" in foliculi, aportul de bacterie Propionibacterium acnes creste la nivelul porului blocat.

Inflamatia pielii este caracterizata prin: inrosire, stare de disconfort si fierbinteala la nivelul epidermei. Inflamatia apare ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a respinge o substanta straina - in cazul de fata bacteriile, sau  componentele iritante produse de acestea. Alti factori:  dieta (consumul excesiv de carne de porc si in general grasimile animale, prajelile, afumaturile, ciocolata, alcoolul, fumatul agraveaza afectiunea),  transpiratia,  stresul,  profesiunea (halogeni, uleiuri minerale),  unele persoane pot face acnee la contactul cu clorul din apa,  cauze genetice,  constipatia - principalul motiv care determina aparitia acneei.

Prevenirea: folosirea produselor de curatare antibacteriale, non-uleioase,  consumul de apa pentru a preveni cele mai multe dintre problemele pielii;  consumul de fructe si legume.

Nu stoarce cosurile!

Desi esti extrem de tentat sa storci cosurile este recomandat sa nu o faci. Ele se acopera cu un baton corector care va reduce considerabil din aspectul neplacut si care le va usca in numai cateva ore.  Stoarcerea lor poate provoca infectii la nivelul pielii.

Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles