Adenoviroze

Adenoviroza Adenoviroza este o boala destul de raspandita, mai ales in randul copiilor. Boala decurge in forma sporadic sau epidemii. Ultimele apar in special in crese, gradinite, case de copii.
Adenovirozele sunt infectii larg raspandite, provocate de un grup de virusuri denumite adenovirusuri care provoaca rinite, faringite, pneumonii, adenite, meningite. Adenoviroza este, de cele mai multe ori, insotite de febra ridicata si stare generala proasta.


Adenovirusurile sunt virusuri ADN relativ mici care fac parte din familia Adenoviridae. Transmiterea infectiei se face prin contact direct cu secretiile respiratorii si, uneori, pe cale indirecta prin suprafete contaminate. Frecvent se inregistreaza infectii nosocomiale cu adenovirusuri prin transmiterea virusului de pe mainile contaminate ale personalului sanitar, prin solutiile oftalmologice infectate sau echipamentul medical (exemplu - pneumotonometru).
Infectia cu adenovirusuri nu respecta sezonalitatea stricta a infectiilor cu celelalte virusuri respiratorii, desi, uneori, determina focare epidemice iarna - primavara sau la inceputul verii. Boala afecteaza toate grupele de varsta, desi incidenta cea mai mare se inregistreaza la copii intre 6 luni - 5 ani.
Cauze:
Sursa de infectie este o persoana bolnava, care raspandeste virusul cu eliminarile nazale in perioada acuta, iar in perioada mai tardiva si prin materiile fecale. Adenovirusurile pot persista in amigdale si in vegetatiile adenoide luni si chiar ani de zile. Infectia cu adenovirusi se mai raspandeste prin contact direct (maini murdare) cu sursa sau prin contact indirect (vesela, lengerie, jucarii etc), pe cale alimentara ┼či hidrica. Cei mai receptivi la infectia cu adenovirusi sunt copiii intre 6 luni si 5 ani, la circa 95% dintre adulti au fost depistati anticorpi in serul sangvin catre cele mai raspandite variante de adenovirusuri. Perioada de contagiune dureaza aproximativ 10 zile, insa unii copii pot ramane purtatori cronici de acest virus, raspandind infectia timp indelungat. Cand ajung in organismul uman, adenovirusurile afecteaza mucoasa cailor respiratorii superioare, oculara si intestinala, unde se multiplica, lezand, totodata, si ganglionii limfatici regionali. Ulterior, agentul patogen patrunde in sange, conducand la virusemie, aparitia simptomelor de intoxicatie si afectarea organelor launtrice, provocand dezvoltarea adenovirozei.
Simptome: infectii respiratorii acute, febra deno-faringo-conjunctivala, keratoconjuctivita epidemica, gastroenterocolita la sugar, infectia sistemului nervos central (meningita, encefalita, sindrom Reye), cistita hemoragica, conjunctivita acuta hemoragica, eruptii cutanate (ex. pete, basicute).
Infectia cu adenovirus la fat sau nou-nascut este mai putin intalnita, dar severa, cu suferinta fetala si mortalitate crescuta la nou-nascut (atunci cand boala debuteaza in primele 10 zile de viata cu pneumonie, hepatita si coagulare intravasculara diseminata). Infectia nosocomiala in sectiile de nou-nascuti evolueaza extrem de grav. Eruptiile cutanate sunt prezente in infectia cu adenovirusuri in 2% - 8% din cazuri.

  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
160 lei 128 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biocalciu pentru copii - Cutie 10 plicuri
Biocalciu pentru copii - Cutie 10 plicuri
173 lei 139 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles