Afectiuni Rinichi

Afectiuni Rinichi, Colica si Insuficienta Renala Rinichii sunt organe pereche asezate in zona lombara, sub torace, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Rolul rinichilor este de a curata sangele, de a elimina substantele reziduale, de a filtra lichidele si de a mentine un echilibru intre sarea si mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale.
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Spirulina 100 Capsule
Spirulina 100 Capsule
173 lei 139 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Usturoi si Reishi
Usturoi si Reishi
229 lei 184 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
114 lei 91 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Igienizator - Legume, Fructe, Apa si Aer
Igienizator - Legume, Fructe, Apa si Aer
2274 lei 1820 lei
Adauga in cos
  • 21% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
175 lei 139 lei
Adauga in cos
Afectiuni Rinichi, Colica si Insuficienta Renala

Rinichii sunt organe pereche asezate in zona lombara, sub torace, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Rolul rinichilor este de a curata sangele, de a elimina substantele reziduale, de a filtra lichidele si de a mentine un echilibru intre sarea si mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. 

In cazul in care rinichii nu functioneaza corect, substantele reziduuale si lichidele raman in organism si cauzeaza edeme la nivelul membrelor, dificultati de respiratie sidisurie (dificultati de golire a vezicii urinare). Rinichiul are forma unei boabe de fasole, o lungime de 12 cm si o latime de 6 cm. Acesta este format din aproximativ un milion de unitati de filtrare, cu aspectul de pungute minuscule, care se numesc nefroni sisi au rolul  de a filtra sangele prin glomerul existent la unul din capete.
- dupa digestie, elimina substantele reziduale din sange dobandite in urma expunerii la diverse substante chimice sau medicamente;
- produce eritropoietina - hormon care stimuleaza producerea de celule rosii din sange;
- produce o forma activa de vitamina D (calcitriol) necesara pentru sanatatea oaselor
- produce renina - enzima care contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
- bolile cailor excretorii (calice, bazinet, uretera, vezica), congenitale (malformatie, de exemplu) sau dobandite (tumori a vezicii, de exemplu).
Semnele vezicale sunt: hematuria (prezenta de sange in urina), polakiurie (pacientul urineaza des), disurie (durere la urinare), tenesme vezicale (senzatia de urinare incompleta).

Functia renala poate fi evaluata prin perioada necesara glomerului pentru a filtra sangele - procedeu numit rata de filtrare glomerulara. Daca afectiunea renala nu este tratata la timp poate aparea blocajul renal sau insuficienta renala acuta, situatie care conduce la decesul pacientului. 

Roluri specifice rinichiului: 

- mentine echilibrul apei in organism si a concentratiei de minerale din sange

 1.       Insuficienta renala acuta -  se caracterizeaza prin reducerea capacitatii rinichilor de filtrare si eliminare a produselor de rebut ale sangelui, controleaza echilibrul corpului in apa si saruri si regularizeaza presiunea sangvina. Insuficienta renala, cronica sau acuta rezulta din afectiunile care ating rinichii, caracterizata printr-o diminuare a numarului de nefroni, aceste unitati functionale al caror element principal este glomerulul, mica sfera in care se efectueaza filtrarea sangelui si unde se elaboreaza urina primara.

Factori de risc: existenta unei boli a rinichilor, ficatului ca sindromul nefrotic sau ciroza hepatica, diabetul zaharat , insuficienta cardiaca, obezitatea, hipertensiunea arteriala 

Simptome: umflarea picioarelor si a labei picioarelor, tahicardie (ritm cardiac accelerat) productia mica de urina sau lipsa ei (oligoanurie), senzatie de sete si gura uscata, senzatia de ameteala cand pacientul sta in picioare, inapetenta (lipsa poftei de mancare), greata si varsaturi, durere pe una din parti, chiar sub cutia toracica si pana la nivelul taliei (dureri in flancuri) sau  confuzie, anxietate, neliniste sau somnolenta.

2.       Insuficienta renala cronica (IRC) -reprezinta diminuarea lenta si progresiva a capacitatii de filtrare a rinichilor. IRC survine de obicei drept complicatie a altei boli sau afectiuni. Spre deosebire de insuficienta renala acuta, IRC se instaleaza progresiv, pe parcursul mai multor ani, pe masura deteriorarii rinichilor. Evolutia este atat de lenta, incat primele simptome apar doar dupa ce boala a determinat consecinte clinice si biologice importanteatingerea glomerulara este ireversibila, Insa gradul ei de gravitate este variabil.

Factori de risc: Aproape toate bolile care ating rinichii pot evolua spre o insuficienta renala cronica. Ele se pot clasifica in doua categorii: 

- bolile renale propriu-zise, fie ca ele ating exclusiv rinichii sau nu (diabet);

Simptome: hematurie (prezenta sangelui in urina), anemie legata de diminuarea secretiei de eritropoietina (hormonul care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa), stare de oboseala, gafaiala, dificultati in realizarea de eforturi fizice, complicatii osoase grupate sub termenul de osteodistrofie renala, provocand  demineralizarea osoasa si  intarzierea cresterii denumita nanism renal la copil,  complicatiile nervoase antrenand indeosebi tulburari senzitive, chiar o paralizie motorize,  retentie de sodiu la originea consecintelor cardiace grave ca o insuficienta cardiaca stanga care se manifesta printr-un edem pulmonar acut, crestere a nivelului potasiului in sange, aflata uneori la originea tulburarilor de ritm cardiac.

Diagnostic:

Diagnosticarea insuficientei renale se bazeaza pe punerea in evidenta a diminuarii functiei de filtrare glomerulara printr-o crestere a nivelului sangvin al creatininei. Examenul consta in masurarea clearance-lui creatininei, adica a numarului de mililitri de plasma necesari pentru ca glomerulii sa se poata debarasa de aceasta substanta de origine musculara intr-un minut. Clearance-ul normal al creatininei este de 130 mililitri/minut. Urmarirea regulata a cifrelor pentru clearance permite in plus sa se supravegheze evolutia unei insuficiente normale aflate sub tratament.

3.       Colica renala (nefretica) 

Colica renala se manifesta printr-o durere foarte puternica, brusca, , care are originea dorsal (la nivelul spatelui), in zona de proiectie a rinichiului (mai jos de ultima coasta). Durerea iradiaza (merge), spre burta, fata interna a piciorului si organele genitale externe (penis, scrot, vulva). Durerea nu este continua, are o evolutie ondulanta: momente dureroase urmate de acalmie. Maximul de intensitate al durerii este pe traiectul ultimei coaste, la nivelul coloanei si pana la o palma latertal ea. Colina renala este cea mai tipica durere de origine renala si este cauzata de punerea in tensiune a bazinetului de catre urina adunata asupra unui obstacol recent aparut sau completat. Debutul este cel mai frecvent noctur sub forma unui acces dureros paroxistic, violent - ca o lovitura de pumnal - in una din regiunile lombare. Durerea se extinde rapid pe traiectul ureterului si in teritoriul genito-crural al plexului lombar, interesand flancul, fosa iliaca, regiunea inghinala, micul bazin, organele genitale externe si fata interna a coapselor. Testicolul este adesea retractat spre inelul inghinal prin contractia. Uneori durerea poate difuza de-a lungul nervului sciatic pana in spatiul popliteu. Durata colicii este de obicei variabila - in general ea evolueaza in cateva ore, mai rar cand este urmata la un interval variabil de alte pusee dureroase.

Colica renala poate aparea in: tuberculoza renala, prin eliminarea cazeumului, hematurii, prin migrarea cheagurilor de sange, cancerul renal, prin eliminarea de tesut necrozat, infarctul renal, prin spasm localizat al musculaturii periureterale, hidronefroza si malformatii congenitale prin distensia bazinetului

Cauzele colicii renale: calculi renali, cheaguri de sange, fragmente tumorale, azeum (in tuberculoza renala),  traumatisme, necroza papilara.

Simptome: transpiratie, agitatie, stari febrile, greturi, varsaturi.

Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles