Amigdalita

Amigdalita reprezinta o infectie sau inflamatie a amigdalelor palatine. Amigdalele sunt mase de tesut limfatic situate de o parte si de alta a gatului, deasupra si in spatele limbii, facand parte din sistemul imun al organismului. Amigdalele sunt alcatuite in mare parte din tesut limfoid. Ele se afla în regiunea posterioara a gurii de-o parte şi de alta a deschiderii catre gat. Printre alte functii, ele opresc ca o bariera microorganismele infectioase. Atunci cand amigdalele devin sediul unei infectii bacteriene, se tumefiaza si devin inflamate. Aceasta infectie (amigdalita) este frecventa, in special la copii.

  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Chitosan 100 capsule
Chitosan 100 capsule
242 lei 194 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
104 lei 83 lei
Adauga in cos

Amigdalita acuta este o infectie a amigdalelor provocata de unul sau mai multe tipuri de bacterii sau virusuri. Amigdalita acuta este caracterizata de o instalare rapida sau graduala a durerii in gat, asociata de obicei cu febra. Pacientul poate inceta sa inghita saliva, sa saliveze, sa aiba dureri in urechi la inghitire sau sa aiba o respiratie urat mirositoare. Suprafata amigdalelor devine rosu-aprins, cu sau fara o depunere alb-cenusie (exudat). Ganglionii gatului se pot umfla si poate apare febra.

Amigdalita cronica este o infectie persistenta a amigdalelor. Infectiile repetate pot cauza formarea unor mici buzunare (cripte) in amigdale, care adapostesc bacteriile. In mod frecvent, in aceste cripte sa gasesc pietricele urat mirositoare. Aceste pietre (amigdaliti ) pot contine cantitati mari de sulf. Atunci cand sunt zdrobite, apare mirosul caracteristic de ou stricat care e cauza respiratiei urat mirositoare. Ele dau senzatia pacientului ca are ceva care il tine in fundul gatului.

Tipuri:

amigdalita neinfectioasa (produsa de factori fizici: bautura rece, alimente prea reci/fierbinti, curent, care produc o iritatie la nivelul mucoasei)

-amigdalita infectioasa.

Cauze: Amigdalita este provocata cel mai adesea de o infectie virala, insa poate fi determinata si de catre bacterii. Virusii care cauzeaza boala sunt adesea cei care afecteaza tractul respirator. Acestia includ virusul gripal (influenza), virusul parainfluenza (cauzeaza laringita si crup), precum si adenovirusul, enterovirusul si rinovirusul. Principalele cauze de amigdalite sunt cele virale si bacteriene. Bacteria cel mai des implicata in producerea amigdalitelor este streptococul beta-hemolitic grup A (SBHGA), care produce de asemenea si angina streptococica. Alte cauze de amigdalite, rar intalnite la persoanele cu un sistem imunitar sanatos, pot fi cele parazitare si fungice.  Amigdalita poate sa apara, rar, ca rezultat al infectiei cu virus Epstein-Barr, virusul care cauzeaza febra glandulara. In aceste cazuri, pacientul se simte foarte rau. Poate prezenta noduli limfatici inflamati in tot organismul si splenomegalie (splina marita). Amigdalita bacteriana poate fi cauzata de variate tipuri de bacterii, insa cel mai frecvent este determinata de streptococii de grup A.

Factorii de risc:

contactul cu o persoana infectata. Infectarea se face pe cale respiratorie, prin inspirarea picaturilor microscopice emise de persoana infectata cand respira, stranuta sau tuseste.  

- Obstructia nazala, din cauza raspiratiei pe gura, creste riscul de amigdalita; 

- Un sistem imunitar slabit poate predispune la aparitia unei astfel de inefectii; 

- Fumul de tigara; 

Simptome: durerea in gat, amigdale inflamate si eritematoase (inrosite), durere la inghitire, febra (ce poate fi foarte crescuta la copiii mici), tuse, cefalee, oboseala, durere la nivelul urechilor sau gatului, pete albicioase pline cu puroi pe suprafata amigdalelor, noduli limfatici mariti la nivelul gatului, varsaturi, constipatie, limba paroasa, respiratie urat mirositoare, dificultate la deschiderea gurii.

Complicatii: Raspandirea infectiei in alte zone pot determina: 

- Otita medie – raspandirea infectiei la ureche; 

- Abcesul periamigdalian – infectia cuprinde tesutul din jurul amigdalelor; 

- Reumatismul articular acut – apare dupa o infectie faringiana streptococica (doar anumite tulpini de streptococ)

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles