Artrita

ARTRITA Artrita este o inflamatie a unei articulatii, o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii care incepe sa se uzeze. In urma acestui proces, osul de dedesubt incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva. Denumirea de artrita cuprinde peste 100 de boli articulare, caracterizate prin dureri si anchilozari ale articulatiilor de diferite grade care pot limita mobilitatea persoanelor afectate.  Cele mai comune forme de artrita sunt artroza si poliartrita reumatica. Artrita apare odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura sau in cazul sportivilor. Inflamarea poate sa  apara in urma unor socuri, boli, infectii sau prin imbatranirea organismului, dar poate fi consecinta unei boli a sistemului imunitar prin care corpul isi ataca propriile tesuturi. Uneori articulatiile se umfla fara o cauza aparenta.
  • 21% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
175 lei 139 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Tiens Flexi
Tiens Flexi
347 lei 278 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Spirulina 100 Capsule
Spirulina 100 Capsule
173 lei 139 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
ARTRITA

Artroza: denumita si osteoartritaeste cea mai frecventa dintre artrite. Caracteristica artrozei este aparitia unor mici excrescente osoase, afectand mai ales articulatiile care suporta o mare parte a corpului, cum ar fi soldurile si genunchii. Artroza este cauzata de un exces de greutate sau de folosirea repetata a unei articulatii, cauzata de ocupatia profesionala sau a unui sport. In general, artroza apare dupa 40 de ani. Artroza este cea mai frecventa suferinta articulara. Se apreciaza ca 3 - 6 % dintre persoanele peste 30 ani sufera de artroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa artrozei creste de 2 - 10 ori. Numarul cazurilor de artroza este in crestere odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei.

Factori de risc: varsta, sexul (femeile sunt mai expuse imbolnavirii in proportie de trei la unu), microtraumatismele repetitive, traumatismele majore (fracturile maleolare duc la artroze ale gleznei), obezitatea, profesia, factori infectiosi, factorii inflamatori, factorii endocrini (acromegalia, mixedemul, menopauza), factorii mecanici, factorii metabolici (diabet zaharat, dislipidemii), factorii vasculari, factorii familiali (genetici).

Simptome: durerea articulara, durere de tip mecanic - apare dupa efort, dispare in repaus, meteorosensibilitatea - accentuata de frig si vreme umeda, redoarea articulara -cu durata de 10 - 15 minute, dupa repaus prelungit, limitarea miscarilor (active si pasive) in articulatiile respective.

Poliartrita reumatica

Poliartrita cronica evolutiva (denumita si poliartrita reumatoida) este o boala imunoinflamatorie, cronica si progresiva, cu evolutie indelungata si cu dureri acute, care afecteaza cu preponderenta articulatiile mici ale extremitatilor (membrelor) in mod simetric si distructiv, cu modificari radiologice si osteoporoza. Boala poate cointeresa virtual oricare din tesuturile conjunctive ale corpului.

Factori de risc: factorii de mediu, dintre acestia cei mai importanti sunt factorii infectiosi (Clostridium perfringens, micoplasme, virusuri),  factori endogeni cu rol agresiv, precum colagenul si moleculele de Ig G. Markerii inflamatiei sunt: viteza de sedimentare a hematiilor si proteina C reactiva. Susceptibilitatea genetica este argumentata de studii familiale si de corelari cu antigenele de histocompatibilitate.

Alte tipuri de artrita:

Artrita infectioasa reprezinta procesul inflamator la nivel articular de etiologie  infectioasa. Microorganismele pot declansa suferinta articulara prin prezenta directa in focarul articular sau ca si o complicatie la distanta a unei infectii bacteriene. In acest al doilea caz este vorba despre o artrita reactiva. Mecanismul este unul imunologic prin aparitia unor anticorpi impotriva antigenelor bacteriene, anticorpi care au capacitatea de a reactiona incrucisat cu structuri proprii ale organismului. 

Artritele infectioase sunt cauzate de prezenta bacteriana, virala sau fungica la nivel articular, unde determina leziuni specifice. Cele mai agresive sunt artritele bacteriene  cunoscute si sub numele de artrite septice.

Simptome: tegument supraiacent de culoare rosie, temperatura locala crescuta, articulatie dureroasa.

Artritele infectioase bacteriene apar mai ales la nivelul articulatiilor mari de la nivelul membrelor inferioare - genunchi. Semnele locale de inflamatie se insotesc de semne generale cum ar fi: febra, starea generala alterata, inapetenta, greata.

Artrita gutoasa - Guta (artrita gutoasa) este o forma de artrita care se manifesta prin episoade dureroase si prin anularea functiei articulatiilor. Artrita gutoasa este o boala care rezulta din cristalele de acid uric care se depoziteaza in tesuturile corpului. Boala se manifesta prin episoade dureroase si prin anularea functiei articulatiilor. Principalul pas in tratarea gutei este eliminarea anumitor alimente care cauzeaza productia crescuta de acid uric (carnea rosie, de exemplu).

Simptome: durerea intensa a articulatiilor, edem, roseata si caldura locala (inflamatie), anularea functiei articulatiilor.

Factori de risc: consumul de alimente bogate in purine (somon, sardine, ficat si hering), obezitatea, consumul de alcool, menopauza, tensiune arteriala crescuta, functionare anormala a rinichilor.

Artrita psoriazica: Este o boala care afecteaza ligamentele si tendoanele, fascii si articulatii si apar chiar si in lipsa componentei tegumentare (psoriazisul clasic). Evolutia bolii se caracterizeza prin remisiuni si episoade de exacerbare a simptomatologiei, iar in unele cazuri se poate ajunge chiar si la artrita mutilanta. Boala poate avea o evolutie grava la un procent dintre pacienti.  Artrita psoriazica poate sa apara fie in completarea taboului clinic al psoriazisului cutanat, fie independent de acesta.  Se caracterizeaza prin: tumefactie locala articulara, durere, redoarea articulara, evolutie cu distructia si deformarea zonei. Artrita psoriazica poate afecta orice parte a corpului se poate localiza la orice articulatie, de la articulatiile mici ale mainii pana la articulatii intervertebrale, iar simptomele sunt variate in intensitate, de la moderate la severe. 

Factori de risc: traumatisme, factorii imunologici  (nivelul imunoglobulinelor A si imunoglobulinelor G sunt mult mai crescute, in timp ce imunoglobulinele M sunt la un nivel normal sau chiar scazut),  autoanticorpi - pacientii au in special autoanticorpi antinucleari, citokeratine, si proteine de soc termic, infectii, diagnosticarea psoriazisului cutanat - cel mai important factor de risc, antecedentele familiale pozitive pentru artrita sau psoriazis,  varsta, in special intre 30 si 50 de ani,  sexul - barbatii dezvolta mai des forma cu spondilita si afectarea falangiala distala, in timp de femeile fac forma de artrita simetrica.

Simptome: Durere si tumefactie locala, redoare articulara, cresterea temperaturii locale si inrosirea zonei, durere articulara asimetrica manifestata mai ales la nivelul articulatiilor mici ale mainii si piciorului sau ale genunchiului, cotului,  modificarea articulatiei in aspectul clasic de carnacior (datorita dactilitei), modificari unghiale: acestea devin friabile, isi modifica aspectul, sunt decolorate. apar in "pata de ulei", se ingroasa, se desprind de patul unghial, dureri de-a lungul coloanei vertebrale, de la gat pana la articulatia sacroiliaca.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles