Artroza, Coxartroza

Artroza si Coxartroza Artroza este o boala care consta in procese de uzura a articulatiilor provocand mari suferinte la articulatii.
Artroza poate afecta atat articulatiile periferice, cum sunt articulatiile mici ale miinilor, soldul si genunchiul, gat si articulatiile coloanei vertebrale (spondiloza). Coxartroza este cunoscuta si sub numele de artroza soldului si reprezinta localizarea reumatismului degenerativ la articulatia soldului. Boala este una din cele mai des intalnite artroze, cu a anumita frecventa mai crescuta la barbati decat la femei. Apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. 
  • 20% REDUCERE
Tiens Flexi
Tiens Flexi
347 lei 278 lei
Adauga in cos
  • 21% REDUCERE
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
175 lei 139 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Veican 30 capsule moi
Veican 30 capsule moi
201 lei 161 lei
Adauga in cos

Artroza si Coxartroza

Artroza este o boala care consta in procese de uzura a articulatiilor provocand mari suferinte la articulatii.

Simptome:
Cele mai afectate articulatii sunt articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, incheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor, durere, rigiditate - apare dimineata sau dupa repaus, limitarea miscarilor. Uneori semne de inflamatie - tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale, durere.
Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor (reumatoida, etc.), dar poate sa apara si in artroza din cauza inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.

COXARTROZA

Anatomie patologica:

Coxartroza presupune modificari ale cartilajului (distrofie, eroziune), modificari de forma (prin turtire), modificari de structura (chiste si scleroza). Se asociaza cu formarea de osteofite si fibrozarea capsulei, dar si scaderea cantitativa a lichidului sinovial ceea ce duce la o scadere a lubrifierii.

Clasificare:

I. Coxartroze primitive (idiopatice)

II. Coxartroze secundare - cu alterarea mecanicii articulare (modificari congenitale, modificari dobandite ale articulatiei soldului) sau fara alterarea mecanicii articulare (coxite infectioase, coxite reumatismale, sinovite).

Etiopatogenie - exista doua  forme de coxartroza:

a)  senila, numita si ,,nowus coxae senilis", din cauza involutiei senescente a articulatiei, dar la care sunt intalniti si alti factori, mai frecvent metabolici (obezitate, diabet) sau profesionali (ortostatism prelungit).

b)  forma traumatica este explicata fie printr-un traumatism major (fractura de sold etc.) si mai putin prin actiunea unor microtraumatisme, fie prin unele anomalii congenitale preexistente, luxatii sau subluxatii congenitale, coxa plana, coxa vara, coxa valga.

Simptome: durere in timpul activitatilor obisnuite, miscare limitata, rigiditate a soldului, mers cu schiopatat.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles