Autism

Autism

Autismul este o tulburare neurologica grava, care apare in primii 3 ani de viata, se manifesta prin izolare si retragere sociala si limiteaza in mod considerabil comunicarea si relationarea. Copiii cu autism nu pot intelege sentimentele celorlalti, motiv in care au dificultati in a se exprima, fie prin cuvinte, fie prin gesturi sau expresii faciale. In general, autismul debuteaza inaintea varstei de 30 luni si, indeosebi, inainte de 1 an. Copiii cu autism sunt uneori foarte sensibili si pot reactiona puternic la sunete, mirosuri sau imagini, atingeri. Pot avea miscari stereotipe, gen leganare, rasucirea mainii si se pot atasa exagerat de obiecte sau se opun efectuarii de schimbari in rutina lor. Uneori, autistii au un comportament agresiv sau automutilant numerosi copii cu autism prezentand un retard mental, in timp ce altii au un coeficient de inteligenta peste medie.

Spre deosebire de retardul mental, caracterizat printr-un nivel de dezvoltare echilibrat, copiii cu autism au un nivel de dezvoltare inegal-  ei pot avea deficiente in unele domenii, in special in capacitatea de comunicare si relationare, dar au aptitudini deosebite in alte domenii (desen, muzica, matematica, capacitate exceptionala de memorare). Din acest motiv, unii dintre ei au rezultate peste medie la testele de inteligenta nonverbale. Tulburarile din spectrul autismului denumesc o serie de afectiuni cu unele trasaturi comune: autismul, PDD si sindromul lui Asperger. In Romania, aproximativ 2000 de copii sunt depistati anual cu autism.

Cauze:

Autismul este legat de o serie de factori genetici si de mediu precum: un virus (citomegalovirus),  o toxina din mediu, o anomalie sau o leziune cerebrala,  nivelul anormal de neurotransmitatori (dopamina si serotonina) de la nivelul creierului,  un stres major trait de mama in timpul sarcinii, in special intre a 24-a si a 28-a saptamana, precum si malformatiile congenitaleexpunerea la fumul de tigara in viata intrauterina,

Simptome:

Primele semne ale autismului sunt greu de recunoscut pentru ca nu exista doar una, sunt mai multe maladii, insa in functie de gravitate (sindromul Asperger fiind caracterizat drept forma cea mai grava de handicap) pot fi distinse trei tipuri de probleme:

1 Tulburari de comunicare: limbajul este incalcit, adesea, copilul repeta, precum un ecou, vorbele ce se rostesc in jurul lui sau codurile de comunicare non verbala;
2 Tulburari de comportament: autistul repeta constant aceleasi miscari, practica aceeasi activitate cu aceleasi obiecte si nu prezinta interes pentru alte activitati;
3 Tulburari de relationare: autistul nu participa spontan la activitati de grup si ramane indiferent la ce se intampla in jurul lui.

Diagnostic:

Diagnosticul la copii cu autism este greu de precizat. Se intampla ca unii copii afectati de autism sa nu manifeste niciun simptom care sa poata fi observat direct in cabinetul medicului. autismul fiind, negresit, mult mai frecvent decat s-a putut crede pana de curand.

Autismul poate fi confundat cu surditatea, cu anumite tulburari emotionale sau de limbaj, retardare mintala sau o simpla incetineala in dezvoltare insa cei care sufera de aceasta maladie pot avea un fizic echilibrat, fara nici o anomalie,simptomele specifice care se manifesta variand enorm de la un copil autist la altul cu precizarea ca simptomele se pot schimba in timp.

Anumite semne care pot alerta parintii: lipsa balbaitului sau a unor gesturi de comunicare inainte de un an, copilul nu a pronuntat inca doua cuvinte simultan, in mod spontan, inainte de doi ani, nici un cuvant pronuntat inainte de varsta de 18 luni,  pierdere brusca a capacitatilor limbajului sau o desocializare brutal.

Alte indicii:  zambete putine,nu raspunde atunci cand este strigat pe nume.

Atentie! Aceste semne nu spun neaparat ca micutul este autist! 

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles