In componenta acestui aparat se regasesc doua categorii de organe: canalul aerian - sistemul de tuburi care leaga plamanii de exterior, asigurand circulatia aerului in ambele sensuri;in ordine, acestea sunt nasul, faringele, laringele, traheea, bronhiile si canalele alveolare; plamanii propriu zisi, care asigura transferul din aer a oxigenului si, in sens invers, a bioxidului de carbon; plamanii au o structura de burete fin, cu cavitati minuscule - alveolele pulmonare - in legatura directa cu canalele respiratorii terminale (canalele alveolare); la nivelul alveolelor se petrec schimburile de gaze - oxigen si bioxid de carbon - intre aerul inspirat si sangele care iriga peretii alveolelor.
Functionarea acestui aparat este conditionata si de componenta motorie, care face oficiul de pompa, formata din: foitele de invelis ale plamanilor, denumite pleure care faciliteaza alunecarea suprafetei plamanilor fata de fetele interne ale cutiei toracice si cutia toracica - in care este cuprins aparatul respirator, care asigura, prin miscari de pompa aspiro-respingatoare intrarea (inspiratia) si iesirea aerului (expiratia).
Aparatul respirator este format din:
1. Caile respiratorii superioare: Nas - formatiune mediocefalica cu caracteristici specifice fiecarui individ, cu dublu rol - respirator si olfactiv; Cavitatea nazala - este impartita in 2 cavitati numite fose nazale de un perete median (septul nazal). Fosele nazale comunica cu exteriorul prin 2 orificii (narine), iar cu faringele prin 2 orificii largi (meaturi narofaringiene). Cavitatea nazala este captusita cu o mucoasa foarte vascularizata si impartita in 2 regiuni: mucoasa olfactiva ce se afla in partea superioara simucoasa respiratorie, aflata in partea inferioara.; Faringe - organ musculos captusit cu o mucoasa, care reprezinta locul de incrucisare a caii respiratorii (laringele) cu cea digestiva (esofag). Faringele este delimitat in partea superioara de cavitatea bucala prin baza limbii, amigdale, arcul palatin. Iesirea postero-ventrala din faringe se realizeaza pe de o parte prin laringe continuat cu trahea, iar pe de alta parte prin esofag.
2. Caile respiratorii inferioare: Laringe - organ cartilaginos, captusit cu o mucoasa in interior, situat intre laringe si trahee. Laringele, pe langa rolul de protejare a caii respiratorii, este si un organ al fonatiei. In faringe sunt situate coardele vocale; Epiglota - cartilaj elastic care opreste patrunderea alimentelor in plamani, in momentul inghitirii; Trahee - conduct fibrocartilaginos care continua laringele, situat inainte de esofag si terminat in torace la nivelul vertebrei a 5-a toracale prin doua ramuri de bifurcatie numite bronhii.
3. Plamanii: Plaman - organ pereche cu rol in respiratie, care furnizeaza oxigen intregului corp si elimina dioxidul de carbon din sange; Bronhii - 2 canale ce transporta aerul intre trahee si plamani; Bronhiole - ramificatii ale bronhiilor in lobul pulmonar, care se termina cu alveolele; Alveole pulmonare - saci care se umplu cu aer si la nivelul carora se face schimbul de oxigen cu dioxid de carbon.
Boli ale aparatului respirator: bronsita acuta, cronica, astmul bronsic, cancerul bronhopulmonar, peumopatiile acute, bronhopneumonia, pneumopatii atipice sau virotice, abcesul pulmonar, emfizemul pulmonar, tuberculoza pulmonara sau primara.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii