Exista doua tipuri de tumori: maligne (canceroase) si benigne (necanceroase). Acestea din urma pot fi rezultate ale altor afectiuni, precum prezenta unor polipi sau a unor condiloame - cauzate de infectia cu virusul HPV. Desi tumorile benigne sunt in general inofensive, este necesara efectuarea unor controale periodice, deoarece exista situatii in care acestea evolueaza in tumori canceroase. Tumorile maligne pot lua, la randul lor, mai multe forme.
Exista mai multe tipuri de cancer anal, precum:
Carcinomul scuamos. Aproximativ jumatate dintre cazurile de cancer anal sunt reprezentate de carcinomul scuamos. Acesta isi are originea in celulele care tapeteaza marginea anala si canalul anal. Marginea anala reprezinta partea anusului care se gaseste jumatate in exteriorul si jumatate in interiorul corpului, iar canalul anal este o partea interna a anusului. Tumorile se dezvolta din celulele scuamoase care contureaza marginea anusului. Exista trei tipuri de tumori scuamoase: keratinizate (celulele canceroase prezinta keratina - proteina aflata in compozitia unghiilor si parului), nekeratinizate sau tranzitionale si bazaloide, acestea doua din urma fiind grupate sub denumirea generica de tumori cloacogenice.
Carcinom cloacogenic. Este responsabil pentru 25-35% din cazurile de cancer anal. Acest tip de carcinom se dezvolta in zona de tranzitie (cloaca) dintre canalul anal si rect.
Adenocarcinom. 15% dintre cancerele anale sunt adenocarcinoame, care afecteaza glandele din regiunea anala.
Cancere cutanate. Un mic procent din cancerele anale sunt carcinoame bazale sau melanoame maligne, care sunt doua forme de cancer de piele.
Anul trecut, aproximativ 5290 de cazuri noi de cancer anal au fost diagnosticate in Statele Unite Americii, din care aproximativ 3.000 de femei si 2.000 barbaĊ£i). In anul 2009 in Statele Unite, aproximativ 710 de oameni au murit de cancer anal. La nivel mondial, in 2002, au fost aproximativ 30.400 de cazuri noi de cancer anal.
Stadii:
-stadiul 0 (carcinom in situ) - cancerul este localizat pe linia anusului
-stadiul I - tumora are pana la 2 cm
-stadiul II - tumora are mai mult de 2 cm
-stadiul IIIA - tumora poate fi de orice dimensiune si s-a extins la nodulii limfatici din apropierea rectului sau la organele invecinate, precum vagin, uretra si vezica urinara
-stadiul IIIB - tumora poate fi de orice dimensiune si s-a extins la organele invecinate si nodulii limfatici din apropierea rectului sau la nodulii limfatici de aceeasi parte a pelvisului si/sau a diafragmului, si posibil la organele din apropiere; sau la nodulii limfatici din apropierea rectului si la diafragm, si/sau la nodulii limfatici de ambele parti ale pelvisului si/sau a diafragmului si posibil la organele din apropiere
-stadiul IV - tumora poate fi de orice dimensiune si s-a extins la nodulii limfatici sau in organele invecinate si s-a extins in alte parti ale organismului (metastaze la distanta).
Cancerul recurent este cancerul care a reaparut dupa ce a fost tratat. Cancerul recurent poata sa aiba aceeasi localizare cu cea anterioara sau poata sa apara in orice parte a corpului.
Factorii de risc:
Cauza precisa a cancerului anal ramane necunoscuta, desi unele persoane par a prezenta un risc mai crescut la a dezvolta boala. Factorii de risc pentru aparitia cancerului anal sunt: varsta peste 50 de ani, parteneri sexuali multipli, fumatul, rezenta infectiei cu virus papilomatos uman (HPV), practicarea sexului anal, prezenta frecventa a eritemului (roseata), inflamatiei si pruritului (mancarime) anal, prezenta fistulelor anale (legatura anormala intre doua cavitati).
Simptome: durere la defecatie, mucozitati in scaun, insotite de sange inchis la culoare, tranzitul intestinal neregulat (diaree sau constipatie), scadere in greutate, ameteala, anemie.
Radioterapia
Tratateaza cancerul folosind raze X de energie mare sau alte tipuri de raze pentru a omori celulele canceroase. Radioterapia externa utilizeaza un aparat situat la exteriorul corpului, pentru a trimite razele spre zona afectata. Radioterapia interna foloseste substante radioactive introduse prin ace, implanturi, fire sau catetere plasate in/sau aproape de tumora. Tipul de radioterapie aplicata depinde de tipul si de stadiul cancerului.
Chimioterapia
Chimioterapia este modalitatea prin care cancerulul este tratat cu medicamente care opresc evolutia celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin oprirea diviziunii lor). Cand chimioterapicul este administrat oral sau este injectat intravenos sau intramuscular, medicamentul intra in torentul sangvin si ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Aceasta este chimioterapia sistemica. Cand chimioterapicul este plasat direct in maduva spinarii, intr-un organ sau intr-o cavitate precum abdomenul, medicamentul are efect mai ales pe celulele canceroase din zona respectiva. Aceasta este chimioterapia regionala.
Chirurgia
Exista mai multe tipuri de interventii: rezectia locala - procedeu chirurgical prin care tumora este decupata din anus impreuna cu o zona de tesut sanatos din jur; rezectia locala poate fi realizata in cazul unei tumori mici si care nu s-a extins; aceasta procedura poate salva musculatura sfincteriana, astfel incat pacientul isi pastreaza autocontrolul sfincterian; aceasta metoda poate fi folosita mai ales pentru tumori care se dezvolta in partea inferioara (cea mai de jos) a anusului. Rezectia abdominopelvina: procedeu chirurgical prin care anusul, rectul si parte din colonul sigmoid sunt rezecate (indepartate) printr-o incizie in abdomen; capatul intestinului este suturat la tegumentul extern al abdomenului lasand o comunicare numita stoma, prin care materiile fecale pot fi colectate intr-un saculet in exteriorul corpului; aceasta este o colostoma (stoma la nivelul colonului); in timpul interventiei sunt indepartati si toti nodulii limfatici invadati de celulele canceroase.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii