Cele mai frecvente cazuri de cancer sunt intalnite la nivelul limbii, buzelor si obrazului.
1 Cancerul de buza- este foarte vizibil, apare sub forma unui nodul in grosimea buzei sau a unei mici ulceratii nedureroase. Adenopatia (ganglionii mariti de volum) este intodeauna prezenta, iar starea generala nu este afectata decat in stadiile tardive. De multe ori, cancerul de buza este confundat cu un herpes.
2 Cancerul de limba- printre semne distingem pete rosii sau albe pe gingie si respiratie urat mirositoare. Pacientii mai pot acuza dureri ale limbii, greutate la inghitire, sangerari spontane din sinusuri, dureri in ureche, limitari ale miscarilor limbii. Este mai des intalnit la barbati, cu un debut perfid sub forma de ulceratie, nodul sau o proliferare conopidiforma.
3 Cancerul de obraz - in etiologia lui sunt incriminate si traumatismele mecanice produse de dinti, resturi radiculare, lucrari dentare prost realizate, igiena bucala defectuoasa, iar pentru tegumentele obrazului este incriminata expunerea indelungata la soare. Diagnosticul nu poate fi pus decat de medicul dentist pe baza examenului clinic si de laborator.
In ultimul timp, incidenta de cancer al cavitatii bucale a inregistrat o rata crescatoare, una din cause ar fi neglijarea vizitelor la medicul stomatolog, dar si un nivel scazut de educatie sanitara. Conform unui studiu, romanii folosesc de aproape cinci ori mai putina pasta de dinti decat ar fi corect si doar 5 la suta dintre ei folosesc ata dentara. De asemenea, in studiu se mai arata ca romanii isi schimba periuta de dinti la 2-3 ani si nu o data la trei luni. Dezvoltarea cancerului este un proces biologic complex care nu este cunoscut.
Cancerul cavitatii bucale -la debut este o boala foarte putin marcata: senzatii de arsura fugace, mici sangerari. Tumora se dezvolta sub forma unei ulceratii a mucoasei sau a unei inmuguriri insotita de sangerari. Atunci cand se afla pe limba, ea poate face deglutitia si fonatia dificile. In sfarsit, intr-un stadiu mai avansat al cancerului, durerea devine importanta.
Pasii care trebuie facuti pentru a preveni cancerul bucal. Fiecare persoana trebuie sa-ti ingrijeaza dantura printr-o igiena dentara sanatoasa, evitarea muscaturilor de obraz involuntare, controlul periodic al limbii si gurii, tratamentul cariilor, o dieta sanatoasa si o expunere redusa la soare.
Exista mai multe forme clinice:Cancerul planseului anterior care este cel mai des intalnit, cancerul planseului posterior, cancerul santului pelvilungual, cancerul comisurii intermaxilare
Diagnostic al cancerului planseului anterior:
De obicei este descoperit intamplator in cadrul unui examen al cavitatii bucale. In alte cazuri este suspectat din cauza urmatoarelor semne: intepaturi sau senzatie de arsura la inghitirea alimentelor acide si condimentelor sau a bauturilor alcoolizate, jena la masticatie, senzatie de corp strain
Examen clinic:
Leziunea poate fi de tip ulcerovegetant, ulceroinfiltrativ, burjonat sau ulcerativa neregulata. Palparea are ca scop doua caracteristici importante: induratia care depaseste limitele vizibile ale leziunii, tendinta la hemoragie
Tratament: chirurgical, curieterapia cu fire de Iridium, cobaltoterapia, asocierea curieterapie, chimioterapia.
Factori de risc
Principalul factor de risc care duce la aparitia cancerului bucal este fumatul. 90 la suta dintre cei diagnosticati cu cancer bucal sunt fumatori. O alta cauza este alcoolul, expunerea prelungita la soare, iritatiile din cavitatea bucala, lipsa igienei orale. Fumatul, bautul si alimentatia deficitara, din care lipsesc fructele si legumele, dubleaza incidenta cazurilor de cancer al gurii in cazul persoanelor tinere. In privinta factorilor alimentari, este cunoscut faptul ca un deficit cronic de fier si vitaminozele A sunt frecvent intalnite la bolnavii cu cancer oral. Deficitul cronic de fier se asociaza cu un epiteliu subtire, de tip atrofic si vulnerabil la actiunea factorilor carcinogenetici. Hipovitaminoza A, in etiologia cancerului planseului bucal, ar putea fi legata de rolul acestei vitamine in mentinerea in limite normale a structurii si functiilor epiteliului pavimentos stratificat. Deficitul complexului vitaminic B este implicat in aparitia modificarilor degenerative ale mucoasei orale, efect care creste susceptibilitatea epiteliului la actiunea locala a factorilor carcinogeni. Agentii infectiosi sunt considerati potentiali factori de risc, implicati in etiologia cancerului de planseu bucal. Potrivit unor studii publicate in USA, incidenta cancerului oral, datorat unor virusuri (virusuri transmise cel mai frecvent printr-un act sexual oral), a crescut brusc in ultimii 30 de ani.
Simptome
Pentru cei mai multi dintre oameni, simptomele apar treptat, in timp, pe masura ce celulele canceroase se dezvolta. Printre primele simptome ale cancerului bucal se numara durerea persistent in gura dar nu disparee, o plaga care nu se vindeca si care sangreaza usor, umflarea sau ingrosarea limbii, petele albe sau rosii pe gingie. Simptomele care apar mai tarziu sunt dificultatile la muscat, probleme in miscarea limbii, pierderea dintilor, amortirea limbii, pierderea in greutate.
Factori alimentari si nutritionali:
Este recomandata o dieta saraca in grasimi si bogata in fructe si legume, inclusiv rosii, cu un consum mic de alcool sau chiar deloc. Acizii grasi omega-3 din peste, ciupercile sau varza de Bruxelles protejeaza adesea de cancerul bucal. Alimentele care contin fibre,soia sau alte legume pot reduce riscul. Carenta de vitamine a fost asociata cu cancerul bucal.Multe studii au demonstrat ca spirulina inhiba dezvoltarea tumorilor orale.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii