Cancer de col uterin

Cancer de Col Uterin Cancerul de col uterin  sau cancerul cervical este o afectiune maligna a colului uterin. Aceasta maladie este extrem de raspandita, fiind al doilea tip de cancer ca frecventa in lume. Exista doua tipuri principale de cancer de col uterin, insa multe alte forme de cancer isi pot avea originea in zona cervicala: melanoame, sarcoame, limfoame. Tipurile principale de cancer de col uterin sunt cancerul de col cu celule scuamoase si adenocarcinomul. Anual, in lume, se inregistreaza 273.000 de decese ale femeilor afectate de aceasta boala. Din nefericire, Romania este o tara in care cancerul de col uterin are una din cele mai mari rate ale frecventei din lume (27,4 cazuri la 100.000 de persoane).
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ican
Ican
291 lei 233 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Usturoi si Reishi
Usturoi si Reishi
229 lei 184 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
114 lei 91 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
451 lei 361 lei
Adauga in cos

Cancerul de col uterin, porneste de la o displazie moderata la nivelul colului ce evolueaza spre o displazie severa si apoi un cancer neinvaziv (numit cancer "in situ") ca in cele din urma sa se instaleze un cancer invaziv. Timpul necesar de trecere a unei displazii de gravitate medie la un cancer "in situ" este de 5-10 ani, iar de aici la un cancer invaziv inca 3-10 ani. Exista, deci, un interval lung de timp, in care leziunea precanceroasa este perfect curabila si inca suficient timp in ani, de cancer in stadiul 0, stadiu neinvaziv. Femeilor cu varsta intre 35 si 65 de ani le este recomandat sa se prezinte, la cel putin 3 ani interval, la un control ginecologic. Acest control se face in afara oricarui semn de suferinta genitala. In mod curent, din nefericire, femeile se prezinta la consultatia medicala dupa ce sesizeaza anumite semne, cum ar fi scurgerile vaginale sau sangerari, in special dupa actul sexual, dureri, simptome care corespund de cele mai multe ori unei boli avansate. Procedura care asigura prevenirea, precum si diagnosticul de cancer de col uterin in stadii incipiente este screeningul in masa. Screeningul cuprinde examenul ginecologic cu valve, recoltarea de secretie cu ajutorul unui tampon sau burete, de pe col si endocol.

Modificarile observate se clasifica in 5 categorii: primele 2 sunt inflamatorii, de la categoria 3 in sus este zona de alarma sau chiar de certitudine pentru cancer, evaluarea colposcopica (examinarea directa a colului cu aparat optic). Daca colopscopia arata o leziune vizibila se executa o biopsie cu chiuretaj endocervical, confirmarea unui cancer invaziv necesita un tratament complex iradiant si chirurgical.

Studiile arata ca femeile care si-au inceput viata sexuala la o varsta precoce, fumatoarele, femeile cu parteneri sexuali multipli si cele cu mai mult de cinci sarcini prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin. Un alt factor de risc este displazia colului uterin, adica modificari precanceroase ale celulelor ce tapeteaza colul. Aceasta apare cel mai frecvent la femeile cu intre 25 si 35 de ani, dar se poate dezvolta si la adolescente. De asemenea, un risc crescut prezinta si femeile tinere ale caror mame au folosit in timpul sarcinii dietilstilbestrol, un medicament estrogen puternic prescris pana in 1977 femeilor gravide pentru a preveni avorturile spontane si pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii. Acest medicament genera insa riscuri pentru copil, riscuri ale caroAspectul de displazie sau carcinom "in situ" stadiu 0 se rezolva prin crioterapie, laserterapie, conizatie sau cel mult, o histerectomie simpla, daca se renunta la fertilitate.
In caz de leziune mai putin evidenta (10%) sau in caz de suspiciune, se face o biopsie sau o conizatie; in cazul diagnosticarii unui cancer invaziv, se trece la operatia largita.
In concluzie, urmarirea, depistarea si rezolvarea simpla a displaziilor colului uterin previn dezvoltarea unui cancer invaziv, care pune in pericol viata bolnavei si cere un tratament complex, agresiv, mutilant.

Factori de risc:
Studiile arata ca femeile care si-au inceput viata sexuala la o varsta precoce, fumatoarele, femeile cu parteneri sexuali multipli si cele cu mai mult de cinci sarcini prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin. Un alt factor de risc este displazia colului uterin, adica modificari precanceroase ale celulelor ce tapeteaza colul. Aceasta apare cel mai frecvent la femeile cu intre 25 si 35 de ani, dar se poate dezvolta si la adolescente. De asemenea, un risc crescut prezinta si femeile tinere ale caror mame au folosit in timpul sarcinii dietilstilbestrol, un medicament estrogen puternic prescris pana in 1977 femeilor gravide pentru a preveni avorturile spontane si pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii. Acest medicament genera insa riscuri pentru copil, riscuri ale caror urmari au ca perioada de manifestare anii 1990-2010. Din cauza acestor riscuri medicamentul a fost oprit dupa 1977.

Infectia cu virusul Papilloma insoteste cancerul de col uterin

Studiile medicale arata ca in 99,7% din cazuri cancerul de col uterin se asociaza cu o infectie cronica cu virusul numit Papilloma. Virusul Papiloma Uman este un virus comun (frecvent intalnit) care cauzeaza anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. HPV poate determina modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale.Aceasta infectie este foarte comuna in populatia generala, 7 din 10 femei fiind expuse cel putin o data in viata. Netratata, infectia cu Papilloma poate duce la dezvoltarea cancerului de col in 1 din 5 cazuri. In ceea ce priveste infectiile cu HPV, trebuie spus ca exista peste 250 de tipuri de virus, tipurile 16 si 18 fiind responsabile pentru majoritatea cazurilor - peste 70%. Exista doua tipuri mari de tratamente, in functie de faza de evolutie a bolii. In faza incipienta se efectueaza rezectia chirurgicala a formatiunii tumorale; in faze avansate se face radioterapie si chimioterapie. Exista si posibilitatea unui tratament combinat, cu Cisplatina si Hycamtin, pentru cazurile in care boala este in stadiul IV B. Rata de supravietuire dupa 5 ani de la descoperirea bolii este buna, de circa 80-90% pentru cazurile descoperite in stadiul I si 50-65% pentru cazurile descoperite in stadiul II. Prognoza scade insa mult in cazurile in care boala s-a descoperit tarziu si exista formatiuni canceroase devoltate prin metastaze. Este recomandat sa se urmeze toate prescriptiile pentru o viata sanatoasa.

Precum se stie, este mult mai usor sa se previna o boala decat sa se vindece. Multe vieti pot fi salvate daca se respecta cateva lucruri simple: ducerea unei vieti sanatoase ( printr-o dieta saraca in carne si bogata in legume si fructe, consumarea zilnic a minim 2 litri de apa buna, curata, respectarea orelor de odihna), efectuarea periodica a testelor de depistare a bolii (Babes-Papanicolau si altele) - care trebuie sa inceapa la maxim 2-3 ani de la inceperea vietii sexuale active (dar nu mai tarziu de 21 de ani), inceperea vietii sexuale la o varsta potrivita si gasirea unui partener sexual stabil.

Incidenta infectiei cu HPV este de 30% la femeile sub 30 de ani

Virusul Papilloma se poate transmite pe cale sexuala, de aceea se recomanda sa nu faceti sex neprotejat. Se estimeaza ca 40% dintre barbatii si femeile active sexual sunt purtatori ai virusului. Aproape jumatate din acestia nu prezinta nici un simptom de boala desi sunt purtatori de virus. Folosirea prezervativului impiedica transmiterea virusului. De multe ori, in special la femeile nefumatoare, virusul dispare de la sine dupa un timp. Totusi in anumite circumstante poate provoca leziuni pre-canceroase sau chiar canceroase.
Cancerul de col uterin este unul din putinele cancere umane care pot fi evitate. Preventia lui este astazi bazata pe diagnosticul si tratamentul precoce al leziunilor benigne si premaligne. Faptul ca aceasta boala este cauzata de o infectie cu un virus ofera posibilitatea de a o preveni prin vaccinare impotriva virusului. In prezent exista in lucru doua tipuri de vaccin: vaccinul profilactic (cel mai eficient) care previne infectia cu virusul Papilloma si vaccinul terapeutic (care insa nu si-a dovedit inca eficacitatea) care are rol de a reduce leziunile precanceroase sau canceroase. Atentie, numai medicul va poate recomanda efectuarea acestui tip de vaccinare.
Testul Papanicolau - o testare periodica ce poate sa depisteze un cancer precoce.
Testul citologic Papanicolau este un test foarte precis in detectarea cancerului de col uterin. El poate depista precoce orice modificari de la nivelul cervixului. Medicii recomanda ca, in fiecare an, sa fie facut un control ginecologic chiar daca femeile nu prezinta nici un fel de simptome. Daca o femeie a avut trei sau mai multe examene negative in ani consecutivi, testul Papanicolau poate fi facut mai rar, la indicatia medicului.
Fumatul - riscul de a dezvolta cancer de col uterin se dubleaza la femeile fumatoare, din cauza substantelor cancerigene pe care le contin. Cercetatorii au descoperit in mucusul secretat de celulele glandulare ale colului, substante din produsele tabagice. Acestea ajung aici prin circuitul sangvin si pot altera ADN-ul celulelor colului.
Imunosupresia - HIV-ul (virusul imunodeficientei umane), care produce SIDA, duce la slabirea sistemului imunitar si creste riscul infectarii femeilor cu HPV. Astfel, celulele precanceroase pot evolua mult mai repede in celule canceroase la femeile cu HIV, decat la cele cu un sistem imun normal, care poate sa opreasca cresterea si dezvoltarea rapida a acestora.
Infectia cu Chlamydia - Chlamydia este o bacterie ce poate produce infectii genitale si se transmite prin contact sexual. S-a descoperit ca aceasta reprezinta un factor de risc in dezvoltarea unui cancer de col.
Dieta - reprezinta de asemenea un factor de risc. Cele mai expuse imbolnavirii de cancer de col uterin sunt femeile care au o alimentatie saraca in fructe si legume sau femeile supraponderale.
Contraceptivele orale - cercetatorii au descoperit ca exista riscul dezvoltarii cancerului de col uterin la femeile care folosesc contraceptive hormonale vreme indelungata. Acest risc se dubleaza la femeile care iau contraceptive peste 5 ani dar, poate disparea la 10 ani dupa incetarea administrarii lor.
Istoricul de cancer de col uterin in familie - daca rude apropiate precum mama sau sora au dezvoltat cancer de col uterin, riscul creste de 2-3 ori.
Simtomatologie revelatoare: metroragii (provocate, indolore, cu sange rosu), leucorei (fetide, galbui, cu striuri sanguine), tardiv: dureri pelviene, alterarea starii generale.

Clasificare: stadiul 0 - in situ, stadiul I -limitat la col, stadiul II - col deposit, stadiul III - depasirea uterului, dar fara sa depaseasca pelvisul, stadiul IV - invadarea organelor invecinate, cum ar fi vezica urinara, rect, sau extinderea in afara micului bazin.
Depistare: se bazeaza pe frotiuri cervico-vaginale cu test cu Lugol care se realizeaza in timpul examenului ginecologic (cu o frecventa de un examen pe an sau maximum 2 ani).

Tratament: chirurgical - histerectomie totala largita cu limfadenectomie, radioterapie, chimioterapie, conizatie.

Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles