Cancer de piele

Cancer de Piele Cancerul de piele sau melanomul reprezinta dezvoltarea unei neoplazii la nivelul celulelor cutanate, respectiv o crestere excesiva, necontrolata a unui tip celular. Principalele forme de cancer de piele sunt epiteliomul bazocelular (sau bazaliomul), epiteliomul spinocelular (sau spinaliom) si melanomul malign.

Cancerul de piele (cutanat) a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Anual, medicii descopera sute de mii de noi cazuri la pacienti aparent sanatosi. Specialistii din toata lumea pun cresterea incidentei acestui tip de cancer pe seama schimbarii climei si a exploziilor solare, dar si a nepasarii si inconstientei oamenilor. Boala afecteaza in general stratul superior al pielii (epiderma), dar in unele cazuri se extinde si la alte parti ale corpului.

  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ican
Ican
291 lei 233 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Chitosan 100 capsule
Chitosan 100 capsule
242 lei 194 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Usturoi si Reishi
Usturoi si Reishi
229 lei 184 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
114 lei 91 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
451 lei 361 lei
Adauga in cos

Cancer de Piele

Principalele forme de cancer de piele sunt: epiteliomul bazocelular (sau bazaliomul), epiteliomul spinocelular (sau spinaliom) si melanomul malign. 

Epiteliomul bazocelular este cea mai frecvent intalnita forma de cancer de piele. Pe langa o crestere a frecventei acestei forme de cancer, in ultima perioada se constata si o scadere alarmanta a varstei de aparitie. In general, leziunea se localizeaza pe nas, urechi, in jurul ochilor, pe obraji, si mai rar la nivelul trunchiului si membrelor. La marea majoritate a pacientilor, evolutia acestui tip de cancer cutanat este lenta, iar cresterea dimensiunilor este practic neobservata conducand la „obisnuirea" pacientului cu mica leziune pe care o are. Epiteliomul bazocelular apare cu precadere la nivelul unor tegumente „curate", indemne, neafectate de alte leziuni precanceroase. 
Epiteliomul spinocelular este a doua forma de cancer de piele ca frecventa si spre deosebire de epiteliomul bazocelular apare frecvent la nivelul mucoaselor (buza inferioara) si, in mod obisnuit, se dezvolta la nivelul unor leziuni preexistente - leziuni precanceroase : keratoze actinice, cheilita actinica, leucoplazie, boala Bowen. O alta diferenta importanta fata de epiteliomul bazocelular este evolutia rapida a spinaliomului, in interval de luni de zile. 

Melanomul malign este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele este cel mai grav. Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este depistat si tratat in stadiile incipiente cand este localizat doar la nivelul pielii. In stadiile mai avansate, se poate raspandi sau metastaza prin sange prin limfa la alte organe sau la oase. In aceste cazuri este mai putin probabila vindecarea.

Factorii de risc: 

Un prim factor ar fi expunerea excesiva la soare, utilizarea aparatelor de bronzat artificial, istoric in familie de cancer de piele sau alte forme de cancer poate fi un risc de imbolnavire. Daca unul dintre parinti sau o ruda apropiata au avut cancer de piele, exista riscul ca dumneavoastra sa dezvoltati o forma de cancer. Este vorba de persoanele care au istoric de melanom in familie la una sau mai multe din rudele apropiate si prezinta peste 50 de alunite, unele dintre ele atipice. Persoanele cu acest sindrom prezinta un risc extrem de ridicat de a dezvolta melanom si de aceea prezentarea periodica la medicul dermatolog pentru depistarea semnelor de cancer de piele este importanta. Cei care au pielea deschisa la culoare sunt expusi imbolnavirii, intrucat acestia au mai putin pigment (melanina) si sunt mai putin protejati fata de actiunea radiatiilor UV. Un alt factor de risc este sistemul imunitar deprimat - persoane infectate HIV / SIDA sau care au leucemie, se afla sub tratament cu medicamente imunosupresoare dupa un transplant de organ. O alta cauza care poate determina imbolnavirea este pielea care a suferit multiple arsuri sau tratamente pentru alte afectiuni cutanate. Unele tratamente pentru psoriazis sau creme folosite pentru eczeme pot creste riscul de cancer de piele, varsta -apare tot mai des si la persoane cu varsta sub 40 ani.

Cancerul de piele apare in primul rand pe zonele de tegument expuse la soare - fata, buze, urechi, scalp, gat, piept, brate si picioare dar se poate dezvolta si in regiuni care vad rar lumina soarelui - zonele dintre degete, regiunile genitale.

Cancerul de piele afecteaza persoane cu toate nuantele de piele, inclusiv cele cu tegumente inchise. Un alt factor de risc sunt pistruii la nivelul portiunii superioare a spatelui.

Simptome: Cel mai important semnal de alarma pentru cancerul de piele este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau unei rani care nu se vindeca. Variatii de culoare. Un alt semn care ar putea indica prezenta cancerului de piele este culoarea alunitei. Consultati medicul daca o la singura alunita constatati mai multe tonuri de culoare, de la foarte deschis la foarte inchis. Alunite cu contur neregulat. Alunitele au, de obicei, un contur perfect delimitat. Ar trebui sa mergeti la medic daca constatati ca alunita incepe sa-si piarda forma initiala, iar marginile incep sa se extinda pe suprafata pielii fara a pastra rotundul initial.

Semne de melanom in cazul existentei unei alunite  cuprind schimbari in:  inaltime - ca de exemplu invazia in profunzime sau inaltarea alunitei plate anterior;  suprafata - ca si roseata, tumefierea sau aparitia de noi pete mici de culoare in jurul leziunii mai mari (pigmentatie satelita); senzatii de mancarime, furnicatura sau arsura la nivelul leziunii; consistenta friabila, moale cu bucatele mici care se rup foarte usor. Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui atat la barbati cat si la femei si pe membrele inferioare la femei. 

Simptomele tardive ale melanomului: o leziune cutanata ulcerativa sau sangerari dintr-o alunita sau din alte leziuni cutanate colorate; durere la nivelul unei alunite sau leziuni.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles