Cancer de prostata
Cancerul de prostata se dezvolta la nivelul portiunii caudale a prostatei si se caracterizeaza prin evolutie clinica lenta, hormonodependenta (80% din cazuri) si radiosensibilitate. Fata dorsala a prostatei vine in raport cu rectul, fiind posibila palparea ei prin anus. La un barbat cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani, prostate are o lungime de cica 4-4,5 centimetri, o latime de 3-5 centimetri si o greutat de aproximativ 20 de grame, avand un diametru de circa 38 milimetri. In randul tarilor civilizate, cancerul de prostata este o problema importanta de sanatate. Cu toate ca boala este rara la barbatii sub 50 de ani, specialistii cred ca majoritatea celor in varsta au cel putin ume de cancer prostatic. Odata ce un barbat inainteaza in varsta, prostate poate sa creasca in dimensiune, existand riscul ca acest lucru sa blocheze fluxul urinar.
Cancerul de prostata reprezinta prima boala neoplazica din punct de vedere al frecventei cu care este intalnita in urologie. Principalele boli ale prostatei sunt: adenomul, cancerul de prostata, prostatita (infectie acuta sau cronica), abcesul, chistul si litiaza, putin frecventa.
Adenomul de prostata (hiperplazie benigna de prostata) este o tumora benigna, omogena, incapsulata care se dezvolta in prostata centrala, in timp ce cancerul de prostata (adenocarcinomul de prostata / ADK-P) reprezinta o tumora maligna epiteliala localizata la nivelul epiteliului acinilor glandulari prostatici, dezvoltat in general in glanda periferica si mai rar in segmentul central. Cancerul de prostata este a doua cauza de moarte legata de cancer dupa cancerul pulmonar la barbati. In SUA cancerul de prostata se intalneste la 95 din 100.000 locuitori, in Europa la 40 din 100.000 locuitori iar in tarile asiatice la 4 din 100.000 locuitori.
Cancerul de prostata are ca simptom prezenta sangerului in urina si numarul mare de mictiuni care devin dificile, astfel incat bolnavul trebuind sa forteze evacuarea vezicii. In fazele mai avansate ale bolii, cancerul de prostata poate antrena oboseala, anemie si pierderea in greutate. Cu toate ca aceasta boala este mortala, cancerul de prostata are avantajul unor modalitati de tratamente bine studiate, cu rezultate chiar spectaculoase in ceea ce priveste supravietuirea. Pacientul poate beneficia, in primul stadiu, de tratamente radicale care duc la vindecarea definitiva, prin indepartarea chirurgicala a prostate sau iradierea interstitial. In cazul stadiilor avansate ale bolii, tratamentele antiandrogenice ofera si rezultate bune, reducand tumora si metastazele. Odata ce cancerul incepe sa creasca sau sa se extinda la alte tesutului, el poate devein extrem de periculos. Cu toate ca boala progreseaza destul de lent, in cazul in care tumora creste dincolo de glanda, ea poate deveni mortala.
Dezvoltarea adenomului de prostata este influentata de alterarea echilibrului estrogen-testosteron.
Exista cateva probleme cu prostata de care se pot lovi barbatii: hiperplazia benigna de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii, prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectile si cancerul de prostata care afecteaza celulele glandei prostatice si pot bloca fluxul urinar. Este necesara depistarea lui precoce si tratarea lui pentru a impiedica extinderea celulelor canceroase in alte parti ale corpului.
Pentru a preveni aparitia cancerului de prostata, fiecare barbat trebuie sa fie constient de necesitatea controlului anual la urolog, in special daca au existat astfel de cazuri in familie. Numai astfel se poate depista din timp si trata corespunzator.
Factori de risc: principalul factor de risc este, fara indoiala, varsta (aproximativ o treime din cancerele de prostate sunt intalnite la persoanele de peste 65 de ani, foarte rar sub varsta de 40 de ani) antecedentele familial (barbatii al caror tata sau frate au cancer de prostate sunt mai predispusi sa faca aceasta boala). Studiile arata o crestere de 2 pana la 5 ori ale riscului la barbatii cu antecedente familiale, fata de cei fara antecedente familial. Alimentatia - o dieta bogata in grasimi animale conduc la aparitia cancerului de prostata. Se considera ca tot diferentele dintre regimurile alimentare explica si incidenta de 120 de ori mai mare in Statele Unite ale Americii decat in China, unde alimentele grase nu sunt printre favoritele acestor locuitori. Cancerul apare mai rar la vegetarieni si are o frecventa mai mare la cei care sunt consumatori de proteine, dulciuri, in asociere cu consumul de alcool si tutun. Consumatorii de peste sunt de doua-trei ori mai putin expusi riscului de cancer de prostate decat cei care nu consuma aproape deloc sau consuma in cantitati foarte mici. Activitatea sexual excesiva, infectiile specific si nespecifice, cum ar fi prostatita tratata incorecent, infectiile virale (papilom sau herpes), vasectomia - care poate conduce la hipertrofia prostate, crescand astfel riscul de cancer, excesul de hormoni androgeni, obezitatea.
Factorii endocrini - circa 80 la suta din cancerele de prostate sunt hormonodependente.
Simptome
Simptomele sunt identice pentru toate formele de prostatita, cu exceptia prostatiei acute bacteriene si a prostatitei inflamatorii asimpatomatice. Printre simptomele adenomului de prostata se numara urinarile dese (polachiurie - la inceput nocturna si apoi diurnal si nocturna), discomfort la urinare, urinarea cu sange, falsa incontinent urinare.
In cazul cancerului de prostata, dintre manifestarile generale cele mai fecvente sunt scaderea in greutate, asthenia, scaderea poftei de mancare, insomnia, dureri vertebrala, care pot duce la confuzia unei crize de lombosciatica, cafalee, semne clinice de insuficienta renala cronica, icter obstructive, cafalee, senzatie de arsura la urinare, durerea sau disconfortul in timpul sau dupa ejaculare, constipatia cronica si alte probleme intestinale - prostata este localizata sub vezica urinara si anterior de rect. De aceea, o tumora la acest nivel poate interfera si cu functionalitatea tubului digestiv distal. Acest raport anatomic prostata-rect poate avea doua consecinte: constipatia cronica poate duce la marirea prostatei (prin presiunea exercitata asupra glandei) si invers.
Tulburarile tranzitului intestinal pot fi totodata si primul indicator al unui cancer colorectal.
Pentru a preveni cancerul este bine de retinut mai multi pasi: alimentatie corecta, evitarea alimentelor bogate in grasimi, consumul de cereal integrale, consumul de orez brun, alcoolul trebuie consumat cu moderatie, adica nu mai mult de doua pahare de alcool pe zi, consumul de legume si fructe, acizii grasi omega 3 sunt esentiali. Pentru a preveni dezvoltarea cancerului de prostata e bine sa consumam alimente bogate in vitamina E.
Simptomele cancerului de prostata avansat sunt: durerea puternica si senzatie de amorteala la nivelul pelvisului, durere in rgiune lombala si toracala, pierderea in greutate, oboseala fara motiv, greata si varsaturile.
Examene de laborator: determinarea markerilor tumorali este importanta pentru diagnostic si pentru urmarirea raspunsului la tratament. Principalii markeri folositi sunt: antigenul specific prostatic (PSA) si fosfataza acida prostatica.
PSA reprezinta o glicoproteina secretata de celulele epiteliale prostatice, fiind specifica tesutului prostatic. Ea nu este specifica exclusiv pentru cancerul de prostata, nivele crescute aparind si in adenomul de prostata sau prostatitele acute bacteriene. PSA este util pentru evaluarea raspunsului la tratament si are o mare valoare in urmarirea pacientilor iradiati. Fosfataza acida prostatica se utilizeaza impreuna cu PSA in diagnosticul cancerului de prostata si monitorizarea raspunsului la tratament. Biopsia prostatica este folosita pentru diagnosticul histologic al tumorii.
Tratament medical:
In caz de cancer avansat, tratamentul indicat este cel hormonal sau radio-hormonal (se combina tratamentul hormonal cu radioterapia).
In cazul cancerului cu metastaze, tratamentul hormonal este asociat cu chimioterapia).
In cazul in care tumora este localizata la nivel de prostata (stadiul T1 si T2), tratamentul de referinta este cel chirurgical, asociat cu radioterapia. Tumorile T4 trebuie tratate initial prin chimioterapie si hormonoterapie, iradierea fiind utila in controlul tumoral local sau al metastazelor la distanta. Ca paliativ, se pot utiliza diverse proceduri chirurgical.
Tratamentul de referinta al cancerului de prostata propune, in prezent, doua solutii:chirurgicala si radioterapia externa.
Printre noile tehnici se numara insa tratametul cu ultrasunete focalizate de intensitate inalta (HIFU). Proiectul de cercetare a fost initiat in anul 1989 la Lyon, prin colaborarea cu Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala, Seviciul de urologie de la Spitalul „Edouard Herriot" si Societatea EDAB Tehnomed, iar aparatul Ablatherm a fost omologat pe plan european, in ianuarie 2000. In prezent, Food and Drog Administration (FDA) si-a dat acordul pentru realizarea unui studiu in mai multe centre din SUA, in vederea utilizarii acestui tratament la pacientii cu esec in radioterapia externa.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii