Cancer de Vezica Urinara
Neoplasmul de vezica este clasificat in stadii si grade.
Stadiul este dat in functie de dimensiunea tumorii si de extensia ei la distanta (metastazarea la nivelul plamanilor, ficatului sau oaselor). Stadializarea cancerului este un factor important pentru alegerea tratamentului adecvat, avand rol important in prognosticul bolii.
Gradul este determinat de modificarile anatomo-patologice suferite de celulele canceroase comparativ cu cele normale. Medicul oncolog stabileste stadializarea tumorii in urma investigatiilor paraclinice precum analize ale sangelui, teste urinare, biopsii si radiografii osoase. Cancerul de vezica este de trei ori 3 ori mai frecvent la barbati decat la femei, iar incidenta sa creste o data cu inaintarea in varsta. Majoritatea cazurilor se intalnesc la persoanele cu varste cuprinse intre 50-70 ani.
Exista 3 tipuri de cancer al vezicii urinare:
-Celule tranzitionale: Acest tip de cancer incepe in celulele de tranzitie. Aceste celule de la nivelul cel mai profund al vezicii urinare, permit vezicii sa se largeasca cand aceasta este plina si sa se micsoreze cand se goleste. Este cel mai frecvent loc de instalare a cancerului de vezica urinara.
-Celule scuamoase: Acest tip de cancer este o crestere usoara canceroasa a celulelor mici, plate, care limiteaza suprafata vezicii urinare.
-Adenocarcinom: cancer care incepe in celulele glandulare sau secretoare ale vezicii urinare.
Factori de risc: fumatul, principalul factor de risc, varsta peste 40 de ani, sexul masculin, barbatii sunt mai predispusi de 4 ori mai mult de a face cancer de vezica decat femeile, schistosomiaza - boala cauzata de infectia cu parazitul Schistosoma haematobium, rasa caucaziana dezvolta de 2 ori mai frecvent cancer de vezica decat hispanicii sau afro-americanii; asiaticii prezinta un risc scazut de a face cancer de vezica, expunerea profesionala la chimicale: lucratorii din industria chimica, textila, a petroluluilui, cauciucului, a vopselurilor, pielariei, sau a lemnului, utilizarea in exces a medicamentelor antialgice, cistitele cronice (infectii ale vezici urinare), mai ales la pacienti supusi cateterizarii permanente, tratamentul cu ciclofosfamida, arsenic, alimentatia bogata in nitrati, carne si grasimi, radioterapia sau chimioterapia pentru cancer uterin sau ovarian, antecedentele heredo-colaterale (in familie) de cancer vezical, antecedentele de cancer vezical sau transplant de rinichi
Simptome: hematuria (sange sau cheaguri de sange in urina) apare la aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer vezical, infectii frecvente ale tractului urinar, disuria (disconfort in timpul urinarii), urinari in cantitati mici si repetate.
Simptomele care indica stadii avansate ale cancerului sunt: aparitia unei mase tumorale pelvine in dreptul vezicii, durere lombare sau in flanc, edeme (umflarea picioarelor), anemie, pierderea in greutate, dureri osoase, rectale, anale sau in regiunea pelvina.
Tratament: Tratamentul cancerului de vezica urinara depinde de stadiul in care se afla tumoarea.
Exista 3 metode standard de tratament care sunt indicate in cancerul de vezica urinara: interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia. In plus, sunt investigate si noi tehnici de tratament, precum terapia fotodinamica si imunoterapia.
Tratamentul chirurgical este luat in considerare doar cand boala se afla in stadiile initiale. Daca tumoarea a invadat peretii vezicii urinare, operatia va fi efectuata printr-o incizie la nivelul abdomenului.
Radioterapia este in general utilizata dupa efectuarea interventiei chirurgicale si utilizeaza radiatii cu energie ridicata pentru a distruge orice celula canceroasa remanenta. Radioterapia este, in general, aplicata cu ajutorul unei surse de radiatii localizata in exteriorul corpului care focalizeaza radiatia in zona in care se gaseste tumoarea. Ocazional, se poate introduce o placuta de material radioactiv direct in tumoare - radioterapie interstitiala.
Chimioterapia consta in administrarea medicamentelor anticanceroase pentru a distruge celulele tumorale care au ajuns in alte regiuni ale corpului. Medicamentele pot fi administrate intravenos sau oral - sub forma de comprimate. In cazul cancerului de vezica urinara, s-a constatat ca este mai eficienta utilizarea unei combinatii de agenti chimioterapici decat a unui medicament unic. Chimioterapia este aplicata dupa interventia chirurgicala pentru a distruge eventualele celulele canceroase remanente.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii