Cancer la San (Cancer Mamar)
In structura sanului sunt prezenti atat ganglioni limfatici, cat si vase limfatice. Prin intermediul vaselor limfatice este transportat un lichid incolor numit limfa catre statiile limfatice numite ganglioni limfatici (structuri mici asemanatoare boabelor de fasole, care sunt raspanditi in intreg organismul). Rolul ganglionilor limfatici (se gasesc langa san, sub brat, deasupra claviculei si in cutia toracica) este de a filtra anumite substante din limfa si de a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si anumitor afectiuni.
Cel mai intalnit tip de cancer mamar este carcinomul ductal, care se dezvolta de la nivelul ductelor. Cancerul de san care se dezvolta de la nivelul lobilor sau lobulilor se numeste carcinom lobular si este cel mai frecvent tip de cancer mamar care afecteaza ambii sani. Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai rare tipuri de cancer, in care sanul prezinta semne inflamatorii, precum roseata, caldura locala sau tumefactia.
Exista mai multe statii ale cancerului de san. Stadiul I - cand tumora este de 2 centimetri sau mai mica si este limitata la nivelul sanului, stadiul IIA - tumora nu este depistata la nivelul glandei mamare, dar este detectata la nivelul ganglionilor limfatici axilari, tumora este de 2 centimetri sau mai mica si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari, tumora este mai mare de 2 centimetri dar nu depaseste 5 centimetri si nu s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari, stadiul IIB - este mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari, stadiul IIIA - tumora nu este depistata la nivelul sanilor, dar este detectata la nivelul ganglionilor limfatici axilari care sunt ca o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structure, tumora este de 5 centimetri, stadiul IIIB - tumora poate avea orice dimensiune si s-a raspandit la nivelul tesuturilor din apropierea sanilor (la nivelul pielii sau a peretelui toracic, inclusiv la nivelul coastelor si tesutului muscular al toracelui), se poate raspandi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sanului sau de sub brat, stadiul IIIC s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici subclaviculari si la nivelul ganglionilor limfatici din apropierea gatului, se poate raspandi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul glandei mamare sau de sub brat (axilari) si la nivelul tesuturilor din apropierea sanului. In stadiul IIIC operabil, tumora este depistata la nivelul a 10 ganglioni limfatici sau mai multi de sub brat, este depistata in ganglionii limfatici subclaviculari si in apropierea gatului de aceeasi parte a organismului cu tumora de san, este depistata la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sanului afectat si la nivelul ganglionilor axilari sateliti.
In stadiul IIIC inoperabil, tumora s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici supraclaviculari si din apropierea gatului de aceeasi parte a organismului ca si sanul afectat de cancer. stadiul IV - tumora s-a raspandit la nivelul altor organe din corp, cel mai adesea la nivelul oaselor si plamani.
Sarcina nu agraveaza cancerul de san. Totusi, daca boala este descoperitain primul trimestru de sarcina, se poate recomanda intreruperea acesteia pentru inceperea tratamentului. Daca boala este diagnosticata mai tarziu,tratamentul chirurgical este efetuat, dar radioterapia si chimioterapiase amana pana dupa nastere, care poate fi provocata in momentul in care fatul este viabil.
Femeia tratata pentru cancer de san poate sa-si planifice o sarcina, cu conditia respectarii unui interval de 2 ani dupa terminarea tratamentului, pentru supravegherea evolutiei bolii. Bineinteles ca alaptarea nu este recomandata.
Factori de risc:
Traumatismele mici si repetate la nivelul sanilor, dieta bogata in grasimi si dulciuri rafinate, folosirea indelungata a anticonceptionalelor hormonale, fumatul. Factorii de risc sunt toti acei factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer. Alte cauze care pot duce la aparitia cancerului de san sunt stresul, menstruatia precoce (inainte de varsta de 12 ani), terapia cu estrogeni post-menopauza, lipsa alaptatului, consumul de alcool, sarcina la varsta mai mare de 30 ani, expunerea excesiva la soare, examene radiologice repetate, tulburari hormonale (hipo- sau hipertiroidism), utilizarea pilulelor contraceptive, consumul de alcool, rasa alba, conditiile socio-economice favorizate si expunerea la doze mari de radiatii ionizante, antiperspirantele, uneori este provocat si de mutatiile genetice mostenite.
Cancerul de san transmis ereditar reprezinta aproximativ 5 pana la 10% dintre toate tipurile de cancer. De asemenea, exista un risc major de aparitie a cancerul ovarian precum si un risc crescut de a dezvolta alte tipuri de cancer cu alta localizare. Barbatii care au prezente gene modificate raspunzatoare de cancerul de san, au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. Pentru depistarea genelor "defecte" exista posibilitatea efectuarii unor teste genetice, care sunt recomandate uneori si altor membri ai familiei cu risc crescut de a dezvolta cancer.
Desi unele studii au sugerat ca un avort indus in antecedente poate spori riscul de cancer mamar, alte studii nu au evidentiat aceasta asociere. Expunerea la pesticide, precum DDT, a fost analizata cu o atentie sporita de catre cercetatori, deoarece unele pesticide pot fi estrogeni, astfel incat pot mima activitatea estrogenilor naturali.
Simptome:
In cancerul mamar 0,3-0,5% din cazuri sunt asimptomatice. Primul semn al aparitiei cancerului de san ar putea fi descoperirea unui nodul, cel mai frecvent situat in portiunea superioara a sanului, in apropierea axilei. Alte simptome sunt secretia mamelonara si deformarea areolei sau a mamelonului (retractie).
Nu orice nodul de san este obligatoriu canceros. Poate fi vorba de un chist, de o congestie dureroasa legata de perioada premenstruala, sau de un adenofibrom, o tumora benigna frecventa. Cancerul mamar, cel mai adesea unilateral, se intalneste mai ales de partea stanga. In mod obisnuit cancerul mamar are o evolutie locala prin extensie directa, din aproape in aproape sau prin permeatie (patrunderea celulelor sub forma de coloana) si invazia limfaticelor si capilarelor.
Procesul de extensie locala se face fie catre fascia muschiului pectoral si peretele toracic, fie catre tegumente pe care le poate invada, dand semnele caracteristice de coaja de portocala, edem, ulceratii cu suprainfectii si hemoragii. Evolutia regionala se traduce prin aparitia adenopatiei axilare, iar atunci cand ganglionii limfatici subclaviculari sunt invadati, apare blocajul limfatic ce determina edemul sanului si al bratului de partea bolnava. La distanta, cancerul mamar poate da metastaze pe cale limfatica si sangvina, cu localizare mai frecventa in plamani, oase, ficat, creier, suprarenale, ovar, tegumente.
Investigatii:
Investigatiile prin care se examineaza sanii au ca scop depistarea si diagnosticarea cancerului mamar. Teste si proceduri folosite in acest scop: mamografia, biopsia (metoda prin care se preleveaza celule sau fragmente de tesut de la nivelul tumorii pentru a fi examinate la microscop in scopul de a determina modificarile cauzate de cancer). In situatia depistarii unei formatiuni neobisnuite la nivelul sanului este necesara efectuarea unei incizii pentru a preleva o portiune din acea formatiune.
Exista patru tipuri de biopsie: biopsie excizionala, incizionala, intralezionala sau biopsia prin aspiratie.
Forme clinice: cancerul femeii insarcinate, schirul atrofic al femeii in varsta, maladia Paget a mamelonului, carcinoamele in situ intracanaliculare, tumora Phyllodes sau sarcomul sanului, mastita acuta carcinomatoasa, microcalcificari izolate.
Tratament:
Metode:
a) Chirurgical: radical: mesectomie si evidare ganglionara axilara, cu posibilitate de chirurgie plastica secundara sau conservator:mastectomie partiala, asociata cu o evidare axilara si radioterapie complementara.
b) Radioterapie: poate fi exclusiva, preoperatorie, postmastectomie.
c) Chimioterapie: poate fi pre sau postoperatorie.
d) Hormonoterapie: numai in prezenta receptorilor hormonali si este adjuvanta sau paliativa.
Alte tumori ale sanului: adenofibromul, chistul solitar, mastoza fibrochistica, tumorile Phyllodes, hiperplaziile epiteliale.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii