Cancer laringian

Cancer Laringian Cancerul lariginan este o tumora maligna situata la nivelul laringelui. Laringele sau organul fonatiei este un organ al aparatului respirator, situat in partea anterioara a gatului, in partea superioara a traheii, care realizeaza legatura intre faringe si trahee, si in care sunt situate coardele vocale. Tumorile maligne ale laringelui reprezinta jumatate din cancerele din zona ORL. Cancerul de laringe se situeaza pe primul loc in cadrul neoplaziilor sferei OLR, afectand preponderent sexul masculin de varsta medie (40-50 de ani), fumator si consumator de alcool. In Romania, cancerul laringian se situeaza pe locul 7 la barbati si locul 27 la femei. Decesele prin cancer laringian reprezinta aproximativ 2,2% din totalitatea deceselor prin cancer ale aparatului respirator.
Cordyceps
Cordyceps
191 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
Holican
Holican
279 lei
Adauga in cos
Chitosan 100 capsule
Chitosan 100 capsule
152 lei
Adauga in cos
Ican
Ican
183 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
283 lei
Adauga in cos
Ulei de usturoi
Ulei de usturoi
104 lei
Adauga in cos
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
65 lei
Adauga in cos

Cancer Laringian

Cancerul laringian este de mai multe feluri, in functie de locul unde s-a instalat: cancerul supraglotic (afecteaza epiglota si vestibulul laringian), cancerul glotic (afecteaza coarda vocala, determina disfonie permanenta cu evolutie progresiva, tuse iritativa), cancerul subglotic (este de tip infiltrativ, stenozant reducand progresiv lumenul acestui etaj, apoi invadeaza corzile vocale si traheea), cancerul faringo laringian (debuteaza la nivelul plicii ariteno-epiglotice, cu invadarea peretelui faringo-laringian). Diagnosticul tumorilor maligne laringiene se stabileste pe baza anamneziei, examenului obiectiv, examenului radiologic si tomografic, examenului endoscopic, a biopsiei si examenului histopatologic. Tramentul se face in functie de marimea tumorii, de gradul de extindere etc. Modificarile evidente la nivel laringian si la nivelul corzilor vocale produse in scurt timp, impun biopsia si examenul histopatologic.

Diagnostic si tratament: 

Diagnosticul tumorilor maligne laringiene este stabilit pe baza anamneziei, examenului obiectiv, examenului radiologic si tomografic, examenului endoscopic, a biopsiei si examenului histopatologic. Tramentul se face in functie de dimensiunea tumorii sau de gradul de extindere. Modificarile evidente la nivel laringian si la nivelul corzilor vocale produse in scurt timp necesita biopsia si examenul histopatologic.

Tratamentul cancerului laringian presupune: traheotomie cand tumora are dimensiuni mari si produce obstructia cailor aeriene superioare, radioterapie sau cordectomie laser in stadiile incipiente, laringectomie in cazul stadiilor mai avansate, urmate de radioterapie postoperatorie, sonda nazo-gastrica, daca tumora invadeaza orificiul esofagian superior, morfina si alte analgezice pentru diminuarea durerilor.  Majoritatea cazurilor sunt tratate chirurgical sau prin radioterapie. Chimioterapia citostatica si terapia imunologica au un rol pregatitor pentru terapia radiochirurgicala.

Tratamentul poate fi partial sau nu si se bazeaza pe radioterapie, tratament chirurgical sau asocierea celor doua.

Interventiile partiale: planul glotic - cordectomie, laringectomie frontolaterala, planul supraglotic - epiglotectomia, laringectomia supraglotica, laringectomia reconstructive.

Principala interventie radicala: laringectomia totala.

Forme clinice: cancerul de coarda vocala (tumora localizata, fara adenopatie palpabila, fara metastaza) are un prognostic favorabil. Asociaza disfonie precoce, dispnee tardiva, afectare ganglionara rara, mobilitatea corzii vocale si a laringelui normala.

Alte forme sunt: cancerul ventriculului, cancerul peretului cartilaginos laringian, cancerul vestibulului.

Factori de risc: Ca si in cazul cancerului cavitatii orale, factorii de risc care ii favorizeaza aparitia sunt consumul cronic de alcool si tabagismul sever, septicitatea buco-dentara, leziuni laringiene precanceroase (papilom leucoplazie) sau mediul de munca poluat.

Simptome: disfagia (inghitire dificila), tulburarile de voce, tulburarile respiratorii, senzatia de corp strain, tusea, carora li se asociaza dispneea (respiratie dificila) persistenta si progresiva, scaderea in greutate, formatiune palpabila la nivel cervical, halena (miros greu al expiratiei), largirea laringelui.

Factori alimentari si nutritionali: alimentatia trebuie sa fie bogata in fructe si legume, in special cele care contin vitaminele A si B si retinoide. Nu sunt suficienti nutrientii din alimentatie, fiind nevoie si de suplimente. E nevoie de o cantitate totala de vitamina A care sa nu depaseasca de 25.000 Ul zilnic.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles