Cancer nazal

Cancer Nazal Cancerul nazal poate avea ca punct de plecare mucoasa nazala. In acest caz este vorba de adenocarcinom sau poate proveni din partile osoase, fiind vorba de osteosarcom. Cancerul nazal este foarte rar, reprezentand mai putin de 2% din toate tumorile tractului respirator. Desi carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer nazal, multe alte tipuri pot apare, printre care adenocarcinomul, melanomul, diferite tipuri de sarcoame, papiloame,  limfoame. 

Carcinomul cu celule scuamoase pornes te de la nivelul pielii. El reprezinta cel mai frecvent tip si reprezinta efectele fumatului sau expunerea ocupationala la praf sau fumuri chimice. Adenocarcinoamele sunt malignitati care apar la nivelul tesutului glandular. Adenocarcinoamele nazale sunt de asemeni deseori asociate cu expunerea ocupationala la praf sau fumuri chimice.

  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ican
Ican
291 lei 233 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Chitosan 100 capsule
Chitosan 100 capsule
242 lei 194 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
451 lei 361 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Usturoi si Reishi
Usturoi si Reishi
229 lei 184 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
114 lei 91 lei
Adauga in cos

Cancer Nazal

Factori de risc: poate fi erediatara sau poate fi cauzata de un virus, razele solare, surse de radiatie sau de unele substante chimice la care persoana este expusa, de obicei, prin ingestia de alimente si lichide sau prin respiratie, utilizarea produselor din tutun au fost puternic asociate cu aparitia adenocarcinomului si a carcinomului cu celule scuamoase la nivelul nasului. Expunerea ocupationala cronica la piele, lana, praf de lemn sau diferite substante chimice, in special nichel, dioxan, nitrozamine, crom folosite in fabricarea vopselurilor, formaldehida, au fost demonstrate ca avand un rol in aparitia cancerului nazal. Exista tipuri mai rare de cancer nazal in care un rol important il au unele virusuri: Epstein-Barr sau papiloma virusul uman. Persoanele cu mutatia genetica care determina retinoblastomul ereditar au un risc mult mai mare de aparitie a cancerului nazal decat media din populatia generala, lucru care arata ca modificarea genetica, care determina afectiunea lor de baza poate contribui si la aparitia cancerului nazal.

Simptome: Persoanele care au cancer nazal pot crede, la inceput, ca au o raceala sau o infectie cronica sinusala. Pot simti nasul infundat, secretii nazale persistente sau sangerari nazale repetate.

Alte simptome pot aparea daca tumora a invadat alte tesuturi din jurul nasului, in special orbita ochiului sau baza craniului: vedere dubla, exoftalmie, prezenta unei tumefieri la nivelul fetei sau in jurul ochiului, pierderea dintilor, cefalee frecventa. In stadiile avansate, pacientii cu cancer nazal pot suferi de oboseala, pierdere in greutate, lipsa apetitului si febra.

Diagnostic

Pacientii care au simptomele prezentate mai sus vor fi examinati prin endoscopia cavitatii nazale (si posibil si a sinusurilor) pentru a verifica prezenta tumorii. Un diagnostic cert necesita biopsie, in care o bucata mica din tumora este prelevata si examinata microscopic pentru a vedea tipul de celule pe care il contine. Dupa diagnosticarea cancerului nazal (in functie de tipul de cancer), pacientii vor fi supusi unui examen radiologic prin radiografie simpla, tomografie computerizata sau imagistica prin rezonanta magnetica. 

Prin aceste metode va fi vizualizata tumora si cat din aceasta a invadat tesuturile din jur. Intrucat tratamentul pentru cancerul nazal si pentru cancerul sinusurilor paranazale implica interventia chirurgicala intr-un spatiu mic si complex care obliga medicul sa stabileasca limite chirurgicale foarte precise, majoritatea cancerelor nazale fiind diagnosticate in stadii avansate Este foarte important sa fie evaluata cu foarte mare atentie tumora pentru a stabili cel mai bun plan de tratament. Daca tumora a invadat alte tesuturi, medicul poate programa mai intai o explorare chirurgicala a tumorii pentru a o evalua mai bine si a determina operabilitatea ei.

Stadializare

Stadializarea tumorilor nazale se realizeaza prin inspectia vizuala a tumorii sau vizualizarea tumorii prin tehnici imagistice ca radiografia, imagistica prin rezonanata magnetica sau tomografia computerizata. In sistemul TNM de stadializare a cancerului, T reprezinta cresterea locala a tumorii, N descrie extinderea tumorii la nodulii limfatici si M descrie raspandirea acesteia, sau metastazele cancerului in locuri mai indepartate de originea sa. Majoritatea cancerelor nazale (pana la 80%) sunt deja extinse in corp la momentul in care simptomele sunt destul de persistente pentru a trimite pacientul la medic. Acest fapt, alaturi de faptul ca zona este foarte complexa din punct de vedere anatomic si foarte mica, face foarte importanta planificarea foarte atenta a tratamentului inca de la inceput, cu participarea unei echipe multidisciplinare si prin evaluarea foarte atenta a bolii inainte de inceperea tratamentului. 

Tratament
Tratamentul va fi diferit, intrucat cancerele cavitatii nazale si ale vestibulului includ multe tipuri diferite de cancer, in functie de tipul de cancer implicat, de localizarea sa si de raspandirea sa. Tratamentul cancerului nazal este strict individualizat, neexistand o practica standard aplicabila, in majoritatea cancerelor nazale tratamentul implica indepartarea chirurgicala a tumorii urmata de patru-cinci saptamani de radioterapie. In cancerele avansate, poate fi utilizata radioterapia preoperatorie. Totusi, intrucat radioterapia s-a dovedit eficienta pentru cancerele nazale si intrucat iradierea terapeutica are un rezultat cosmetic mai bun decat indepartarea chirurgicala a tumorii, pentru multe tipuri de cancere nazale, radioterapia va fi modalitatea de tratament initala. Daca se practica indepartarea chirurgicala a tumorii radioterapia postoperatorie este folosita pentru a distruge orice tesut canceros ramas. Tumorile initial tratate prin radioterapie sau prin indepartare chirurgicala care recidiveaza vor fi tratate printr-o varianta neincercata sau printr-o combinatrie a celor doua. Iradierea externa poate fi suplimentata in special in cancerele avansate ale vestibulului nazal prin implanturi radioactive interne. In plus in stadiile avansate sau in cancerele nazale recurente poate fi folosita si chimioterapia. Medicamentele sunt folosite de cele mai multe ori in combinatii, intrucat ele ofera cel mai mare efect de distrugere a celulelor canceroase, in timp ce minimalizeaza sansele pentru efecte adverse serioase. Din cauza prezentarii in stadii avansate a pacientului la medic, mai putin de jumatate dintre pacientii cu cancer nazal supravietuiesc. Cancerul nazal este unul mai rar, desi multi pacienti au metastaze ale nodulilor limfatici sau in alte organe (in special plamani), metastazele nu sunt de obicei motivul decesului pacientilor. Majoritatea pacientilor cu cancer nazal mor din cauza invaziei tumorii in zone vitale ale creierului.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles