Cancer osos

Cancer Osos Cancerul osos este o tumora maligna care afecteaza din ce in ce mai multi copii si adolescent. Tumorile osoase pot fi benigne (necancerigene) sau maligne (canceroase). Tumorile osoase benigne sunt mai des intalnite decat cele maligne. Ambele tipuri pot sa se dezvolte, sa avanseze sa preseze sau sa comprime in cartilaje.

Cancerul osos poate aparea sub trei forme: osteosarcomul - este cel frecvent  tip de cancer, care se dezvolta in tesuturi noi si in oasele aflate in dezvoltare, condrosarcomul - apare in cartilaje si este intalnit in randul adultilor de peste 50 de ani, sarcomul lui Erwing - forma de cancer care apare in tesuturile nervoase imature din maduva osoasa. Osteosarcomul si sarcomul lui Erwing sunt forme care sunt intalnite cel mai frecvent in randul copiilor sau adultilor tineri cu varsta cuprinsa intre 10-20 de ani. Cancerul osos este problema majora de de sanatate in Romania. Diagnosticarea si tratamentul cancerului osos atinge si alte specialitati conexe.

Cancer Osos

Cancerul osos se clasifica in cancer primitiv si secundar al oaselor.
Cancerul primitiv al oaselor reprezinta un cancer situat in os sau la periferia sa imediata si se dezvolta plecand de la tesutul osos, cartilaginos sau fibros.
Cancerul secundar al oaselor este localizat la distanta, in os, si reprezinta un cancer al altui organ. Formele de cancer de maduva osoasa includ boli ale mielomului multiplu sau leucemie cronica.
In general, cauzele cancerului osos primar nu sunt cunoscute. Adultii cu boala Paget a oaselor, care implica dezvoltarea anormala a noilor celule osoase, pot avea un risc crescut pentru osteosarcom.

Examene paraclinice: examene de laborator: hemoleucograma, VSH, fosfataza alcalina, calcemie, calciurie, hidroxiprolinurie, markeri tumorali (ACE, alfa-fetoproteina), radiografii osoase, scintigrama osoasa, mielograma si punctie biopsie osoasa.

Cancerul secundar al osului::
Manifestari:
a) Dureri osoase
- unice sau multiple, de intensitate crescanda, rezistente la antalgice majorate la palpare.
b) Semne neurologice - o sciatalgie sau o cruralgie cu sau fara sindrom de coada de cal, uneori, o paraplegie sau o nevralgie cervicobrahiala.
c) Tumefactii palpabile
d) Fracturi patologice

e) Semne generale: hipercalcemie acuta uneori revelatoare, astenie.

Examene paraclinice: examene de laborator: hemoleucograma, VSH, fosfataza alcalina, calcemie, calciurie, hidroxiprolinurie, markeri tumorali (ACE, alfa-fetoproteina), radiografii osoase, scintigrama osoasa, mielograma si punctie biopsie osoasa.
Tratament:
a) Tratament etiologic: tratamentul curativ al cancerului primitiv descoperit: cancer mamar, cancer de prostate, cancer tiroidian, cancer pulmonar.
b) Tratament simptomatic: analgezice uzuale, apoi majore, interventie chirurgicala in caz de metastaza unica si radioterapie curative,-chirurgie decompresiva si radioterapie in caz de compresiune medulara, tratamentul hipercalcemiei: corticoterapie asociata cu Calcitonina si bisfosfonati.

Factori de risc:

Cu toate ca nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina aparitia cancerului osos, pot fi enumerate o serie de factori care pot expune o persoana la un risc crescut de imbolnavire. Cancerul osos apare mai frecvent la copii si adultii tineri, in special dupa expunerea la radiatii sau tratament chimioterapic. Adultii cu boala Paget, o forma de cancer caracterizata prin dezvoltarea anormala a noilor celule osoase, au un risc mult mai mare de a dezvolta un osteosarcom. Un numar mai mic de cazuri de cancer osos sunt cauzate de ereditate. De exemplu, copiii care mostenesc retinoblastomul (forma neobisnuita de cancer la ochi), sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta osteosarcom. In unele cazuri, cancerul osos poate fi o componenta ereditara, cum se intampla in: Sindromul Li-Fraumeni - Boala se caracterizeaza printr-un risc crescut pentru diferite cancere, inclusive osteosarcom, cancer mamar, cancer cerebral si altele. Sindromul Rothmund-Thomson - determina statura mica, probleme scheletale si eruptii cutanate si risc crescut pentru cancerul osos. Retinoblastomul ereditar - copiii cu aceasta forma rara de cancer a ochiului au un risc mai mare de a dezvolta osteosarcom. Exostoza multipla - copiii cu aceasta afectiune mostenita, care determina formarea de tumori cartilagionase la nivelul oaselor, au un risc crescut pentru condrosarcom.

Simptome:

Durerea este simptomul principal in cancerul osos. Exista o caracteristica a cancerului osos - durerea nocturna. Orice pacient care are o durere nocturna ar trebui sa faca anumite investigatii. Simptomele tardive ale cancerului osos sunt cresterile in dimensiune a tumorii sau fracturarea osului fara niciun traumatism prealabil. Pentru diagnosticarea cancerului osos se realizeaza si o biopsie. Pacientii cu metastaze osoase pot prezenta dureri mari ale coloanei vertebrale, pelvisului sau la nivelul extremitatilor, intrucat osul se fragilizeaza din cauza tumorii care l-a invadat. Uneori, pacientii prezinta risc crescut da a li se fractura un os din cauza tumorii (fractura pe os patologic). Aceste fracturi pot determina imposibilitatea pacientului de a merge sau de a efectua activitati fizice curente. Pacientii cu cancer care s-a raspandit la nivelul coloanei vertebrale (metastaze vertebrale) pot dezvolta leziuni nervoase care sa duca la paralizie si pierderea functiei membrelor inferioare. Uneori osul este atat de fragil incat o fractura devine o iminenta. Acesti pacienti, in lipsa tratamentului, sunt fortati sa ramana imobilizati la pat pentru perioade lungi de timp ceea ce poate duce la dezechilibre metabolice secundare cum ar fi cresterea nivelului calciului in sange (hipercalcemia). Un alt simptom este anemia (scaderea nivelului globulelor rosii in sange), fiind o anomalie frecventa a acestor pacienti. Cea mai mare problema  pentru acesti pacienti cu metastaze osoase este in principal pierderea calitatii confortului vietii cotidiene.

Alte simptome posibile si semne specifice cancerului de oase sunt: inflamarea articulatiilor sau sensibilitate acuta (in cazul tumorilor localizate in sau in vecinatatea articulatiilor), oboseala, febra, slabire in greutate neintentionata.

Tratament: Chirurgia - cel mai frecvent tratament pentru cancerul osos. Chirurgia pentru cancerul care s-a extins implica indepartarea tumorii impreuna cu o zona de tesut sanatos care il inconjoara. chimioterapia - inainte de interventie (chimioterapia neoadjuvanta) sau dupa chirurgie (chimioterapia adjuvanta) si radioterapia fac posibila chirurgia de pastrare a membrului in multe cazuri. In cazul osteosarcomului, chirurgia de pastrare a membrului implica inlocuirea osului afectat cu o proteza artificiala sau cu os din alta parte a corpului sau provenit de la o alta persoana (trasplant). Daca osteosarcomul se extinde, tratamentul poate implica indepartarea chirurgicala atat a tumorii cat si a metastazelor. Sarcomul Ewing are tendinta de a da rapid metastaze. Tratamentul poate implica chimioterapie multidrog, radioterapie si indepartarea chirurgicala a tumorii primare. Radioterapia implica tratarea cancerului cu fascicule de particule cu energie inalta, sau raze (radiatii), cum ar fi razele gamma sau razele X. Radioterapia poate fi folosita si alaturi de chimioterapie. In plus, uneori medicii folosesc radioterapia pentru a micsora tumora si a reduce presiunea, durerea sau alte simptome care pot aparea.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles