Cancer testicular

Cancer Testicular Cancerul testicular este o boala intalnita cel mai des la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani, al doilea ca frecventa intre 35 si 39 de ani si al treilea ca frecventa intre 15 si 19 ani. Cancerul testicular poate fi diagnosticat printr-o simpla autopalpare, astfel incat el sa poate fi descoperit in faza incipienta. Cel mai bun prilej pentru autopalpare este dupa un dus sau baie fierbinte.

Cancerul poate aparea la amandoua testicule, orice umflatura, colectie lichidiana aparuta din senin, modificarea scrotului sau cresterea unui testicul trebuie sa fie urmate de o vizita la medicul specialist. Cancerul testicular apare atunci cand la nivelul testiculului se formeaza celule anormale in mod necontrolat. Testiculele sunt organele genitale masculine care produc si colecteaza sperma. Ele produc, tototdata, si testosteon, un hormon masculin, localizat intr-un sac, inferior penisului, denumit scrot.

  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Holican
Holican
444 lei 356 lei
Adauga in cos
  • TRANSPORT GRATUIT
  • 20% REDUCERE
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
Tiens Extract de jujube (curmale chinezesti)
451 lei 361 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
114 lei 91 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ican
Ican
291 lei 233 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Spirulina 100 Capsule
Spirulina 100 Capsule
173 lei 139 lei
Adauga in cos

Cancer Testicular

Cancerul testicular este intalnit mai des la rasa alba, fiind neobisnuit la asiatici sau africani. Cancerul testicular este considerat ca fiind unul dintre cele mai curabile forme de cancer, mai ales atunci cand este diagnosticat devreme, exista insa cazuri in care este necesara extirparea si a unor noduli limfatici din zona inghinala, ceea ce nu afecteaza abilitatea de a avea erectie sau orgasm, dar poate sa duca la infertilitate daca interfereaza cu ejacularea. Trebuie retinut ca ejacularea si orgasmul nu depind una de cealalta.
Cancerul testicular apare atunci cand se dezvolta in tesutul testicular celule anormale, cu potential de reproducere haotic, iar organismul nu este capabil sa limiteze aceasta crestere. Tumorile celulelor primare germinative testiculare provin din transformarea maligna a celulelor primordiale si reprezinta 95 la suta din totalitatea neoplasmelor testiculare. Barbatii care au avut inainte probleme de infertilitate inainte sa fie diagnosticati cu cancer testicular trebuie sa discute in amanunt cu specialistul aceasta problema, infertilitatea totala in urma cancerului testicular fiind posibila.

Factori de risc
Anomaliile congenitale ale testiculelor sau penisului sunt un factor determinat al aparitiei cancerului testicular, cei care sufera de hernie inghinala sunt predispusi acestei forme de cancer.
Factorii de risc care trebuie luati in considerare privind aparitia cancerului testicular sunt: existenta unui testicul necoborat din abdomen sau, in termeni medicali, criptorhidia, varsta, antecedentele familiale, ereditatea, antecedentele personale, rasa (mai frecvent la rasa alba decat la cei din rasa neagra), cancerul testicular este mai predominant la persoanele fumatoare. O alta cauza a imbolnavirii este si aparitia sindromului Klinefelter (o boala genetica ce afecteaza barbatii (in mod normal barbatii au un cromozom X si unul Y dar cei cu sindrom Klinefelter au cel putin 2 cromozomi X si in cazuri rare chiar trei sau patru).

Simptome

Un semn clinic ingrijorator este reprezentat de modificarea volumului, consistentei si sensibilitatii testiculului. Daca testiculul este marit, dur, nedureros, atunci trebuie sa-ti pui un semn de intrebare si sa faci o vizita la medic. Alte simptome specifice cancerului testicular sunt: senzatia de greutate in scrot, tumefierea sau aparitia unei formatiuni chistice la unul sau la ambele testicule, senzatia de durere in abdomenul inferior, in zona inghinala sau in partea inferioara a spatelui, hidrocel- acumulare nedureroasa de lichid in jurul unuia sau ambelor testicule, cauzand tumefierea scrotului sau a regiunii inghinale, varicocel - reprezinta o vena dilatata, torsionata (vena varicoasa) la nivelul scrotului, mai frecvent in stanga si da senzatia de "sac cu viermi" si ocazional poate da discomfort,  spermatocel (chist epididimal) - acesta reprezinta un chist plin cu sperma in tubul lung contort, din spatele fiecarui testicul, care colecteaza sperma (epididimul); orhita: inflamatia sau infectia testiculului, care poate fi cauzata de un virus sau o bacterie; orhita apare mai frecvent la barbatii care au oreion (parotidita epidemica) - epididimita: inflamatia sau infectia tubului lung contort, din spatele fiecarui testicul, care colecteaza sperma (epididimul ) - boala cu transmitere sexual.

Simptome ale cancerului testicular avansat:

Cancerul testicular care a metastazat in afara testiculului si a limfoganglionilor regionali, la nivelul altor organe, poate avea simptome diferite in functie de organul afectat: dureri difuze la nivelul inferior al spatelui si abdomenului, transpiratii fara motiv, febrilitate sau o stare generala de rau, lipsa aerului, tusea sau durerea toracica, durerile de cap, confuzia sau dementa.

Cum puteti face acasa singuri un control in mod regulat:

Se sustin testiculele cu o mana in timp ce se investigheaza cu degetele celeilalte si se rasuceste cu grija fiecare testicul intre aratator si degetul mare. Veti simti o formatiune tubulara fina care il acopera deasupra, in spate si dedesubt. Usor se separa acest tub pentru a examina testiculul. Se cauta orice umflatura. In cazul in care descoperiti ceva neobisnuit trebuie consultat neaparat un specialist.

De retinut!
Cu toate ca medicina a evoluat iar acest tip de cancer este vindecabil, totusi cancerul testicular este grav, anual mii de barbati decedand. In cazul in care exista un cancer avansat, se poate intrerupe tratamentul curativ si poate fi pus in discutie un tratament paliativ pentru a diminua disconfortul.

Tratament initial

Tratamentul cancerului testicular  debuteaza cu orhiectomia inghinala radicala, care reprezinta extirparea chirurgicala a testiculului afectat. In functie de tipul de celule canceroase si de posibila diseminare, acest procedeu  poate fi urmat de perioada de observatie sau supraveghere, radioterapie (utilizarea unor doze mari de raze X pentru distrugerea celulelor canceroase si diminuarea tumorii), chimioterapie ( medicamente foarte puternice pentru distrugerea celulelor canceroase), chirurgia aditionala (poate fi necesara pentru indepartarea celulelor canceroase diseminate la nivelul limfoganglionilor sau la alte zone din corp), rezectia retroperitoneala a limfoganglionilor (interventie uzuala a tumorilor nonseminomatoase, implicand indepartarea ganglionilor din abdomenul si spatele inferior). Daca nu este tratat in stadiile incipiente, cancerul testicular poate disemina in afara testiculelor si a limfoganglionilor regionali, la ganglionii la distanta si alte organe (plamanii, ficatul, creierul si oasele). Tratamentul cazurilor avansate poate cuprinde chirurgie mai invaziva si chimioterapie sau radioterapie mai intense. 

Orhiectomia este o alta metoda eficienta de indepartare a celulelor canceroase de la nivelul testiculului. Uneori orhiectomia este urmata de interventii aditionale de indepartare a metastazelor sau de chimioterapie sau radioterapie adjuvante. In unele cazuri in stadiul I orhiectomia este singura terapie, urmata doar de perioada de expectativa vigilenta. Expectativa sau supravegherea este perioada de timp in care pacientul si specialistul analizeaza simptomele fara utilizarea medicatiei.  Cancerul testicular prezinta un grad mare de vindecare, mai ales daca este descoperit si tratat in stadii incipiente. Orhiectomia este importanta pentru succesul terapeutic  si ofera cea mai buna sansa de vindecare. Orhiectomia prezinta riscuri minime  si are riscurile oricarei interventii chirugicale: infectii, hemoragia, reactii adverse la anestezie si medicatie. Desi rareori efectuata, orhiectomia bilaterala prezinta riscurile probabile ale pierderii testosteronului: infertilitate, tulburari de erectie, scaderea libidoului, bufeuri, ginecomastie, cresterea in greutate, pierderea masei muscular, osteoporoza.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles