Candidoza

Candidoza Candidoza - Candida albicans este o ciuperca unicelulara care exista in permanenta in tractul genital si intestinal.  Daca este prezenta in cantitati disproportionate, poate provoca infectii. Dermatita de scutec, vaginita si afta sunt cateva dintre posibilele manifestari ale infectiei cu candida.  
  • 20% REDUCERE
Cordyceps
Cordyceps
305 lei 245 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Ceai antilipemic - Metabolic
Ceai antilipemic - Metabolic
107 lei 86 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Chitosan 100 capsule
Chitosan 100 capsule
242 lei 194 lei
Adauga in cos
  • 20% REDUCERE
Biozinc  60 capsule
Biozinc 60 capsule
114 lei 91 lei
Adauga in cos
  • 19% REDUCERE
Absorbante Anionice - Uz zi (10 buc/pac)
Absorbante Anionice - Uz zi (10 buc/pac)
37 lei 30 lei
Adauga in cos
  • 19% REDUCERE
Absorbante Anionice - Uz noapte (8 buc/pac)
Absorbante Anionice - Uz noapte (8 buc/pac)
37 lei 30 lei
Adauga in cos
  • 21% REDUCERE
Absorbante Anionice - Uz zilnic (30 buc/pac)
Absorbante Anionice - Uz zilnic (30 buc/pac)
68 lei 54 lei
Adauga in cos
Candidoza

Candidoze superficiale (cutaneo-mucoase) - Acestea se pot prezenta sub trei aspecte cracteristice: 

a) Candidozele bucale
Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie cauzata de ciuperci care se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta.
Factori de risc: sistemul imunitar deficitar (abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este deteriorata); sugarii sunt mai predispusi la aparitia candidozei bucale deoarece sistemul lor imun nu este complet dezvoltat (candidoza bucala este foarte frecventa in primele saptamani de viata); batranii au un sistem imunitar slabit; pacientii HIV pozitivi au risc foarte mare de a dezvolta candidoza bucala (aproximativ 90% dintre acestia au dezvoltat candidoza bucala cel putin o data pe parcursul evolutiei bolii); pacientii cu diabet zaharat sunt, predispusi la candidoza, deoarece nivelul crescut al glucozei in sange reprezinta un factor favorizant pentru cresterea in exces a ciupercilor; uscaciunea mucoasei bucale (xerostomia) poate sa apara fie prin folosirea excesiva a apei de gura, fie din cauza unor afectiuni medicale, precum sindromul Sjogren; sarcina datorita modificarilor hormonale din timpul sarcinii ce duc la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii; igiena orala precara (in special la cei cu proteze dentare); abuzul de antibiotice. Acestea pot favoriza aparitia candidozei prin alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul mucoasei bucale.
Simptome: senzatie de arsura la nivelul gurii si a gatului (de obicei acestea sunt simptome incipiente); pete albe aderente de mucoasa gurii si a limbii. Tesutul din jurul acestor depozite albicioase este rosu si dureros. Daca este frecat (in timpul periajului dintilor, de exemplu) poate sangera; aparitia unui gust neplacut sau a dificultatilor de a gusta alimentele.

b) Candidozele cutanate - sunt localizate la nivelul plicilor corpului si sunt favorizate de macerare. Ele se traduc printr-un intertrigo, leziune care incepe din profunzimea plicii, care devine rosie, zemuinda si pruriginoasa, se intinde simetric de o parte si de alta a unui guleras albicios. Candidozele cutanate pot sa se dezvolte, de asemenea, la baza unghiilor, unde provoaca o turniola (panaritiu superficial), sau complica un eritem fesier al sugarului. 

c) Candidozele genitale - candidoza vaginala (vulvovaginala) este o infectie fungica, care apare cu frecventa mare in randul femeilor. In cazul barbatilor, Candida este implicata in aparitia balanitei, o infectie a capului penisului. Barbatii cu diabet au un risc crescut de a dezvolta balanita.
Simptome: scurgere alba, branzoasa si abundenta, usturimi si mancarimi vaginale, sindrom premenstrual agravat, usturime la urinare, urinari frecvente, infectii ale vezicii urinare, arsuri in timpul contactului sexual
Cauze:
Cauzele sunt multiple si difera de la o femeie la alta, de la un organism la altul. Unele femei sunt sensibile la anumite cauze, altele nu. Cele mai frecvente cauze implicate in aparitia candidozei sunt: scaderea imunitatii organismului: anemie, raceli frecvente, o infectie cronica sau acuta, diabet netratat etc., administrarea de antibiotice cu spectru larg care afecteaza si flora vaginala, producandu-i un dezechilibru ce se manifesta printr-o candidoza, actul sexual neprotejat. Avand in vedere ca aceasta boala poate sa apara si la barbati, prin intermediul unui act sexual neprotejat femeile pot lua candidoza.

d) Candidoze profunde (sistemice)
Acestea sunt consecutive propagarii unei candidoze a pielii sau a mucoaselor care disemineaza pe cale sangvina sau plecand de la o perfuzie. Ea se manifesta la persoanele imunodeprimate, la pacientii dotati cu corpuri straine definitive (proteza valvulara cardiaca, cateter intravenos) si la heroinomani. Ele pot sa atinga creierul (meningita, abces al creierului), ochiul (retinita septica, endoftalmie), inima (endocardita), plamanii, ficatul, splina, rinichii si caile urinare superioare. Candidoza orofaringeana are drept complicatie frecventa o atingere a esofagului cu disfagie (jena la deglutitie).

 Cauzele care duc la aparitia candidozei: excesul de antibiotic, care distruge atat bacteriile daunatoare, cat si bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei sa se multiplice, consumul necontrolat de anumite alimente si lipsa altora (dezechilibru alimentar),  cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul careia se secreta substante acide, pare sa favorizeze si ea infectia. Stresul poate influenta aparitia unor dezechilibre care duc la candidoza, cand organismul are imunitatea scazuta. Dupa menstruatie, cand organismul a pierdut fier si calciu, fiind mai slabit, lupta mai greu impotriva inmultirii candidei, apare mai frecvent dupa menopauza. Consumul de steroizi, anticonceptionale si alte medicamente pe baza de hormoni poate influenta procesele chimice din corp, raspandirea sporilor se poate face si prin toaletele publice.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles