Candidoza este o infectie fungica care are doua forme evolutive diferite:
-infectii fungice acute: cele mai frecvente, apar ca urmare a unor factori locali si sunt relativ usor de tratat.
-infectii fungice cronice: mai rare, tratamentul este mai dificil si, uneori, sunt cauzate de o deficienta a sistemului imunitar. Candida albicans sta la originea manifestarilor de la nivelul mucoaselor (strat de celule care captuseste organele cavitare ce se deschid la exterior) si a pielii. Mai rar, Candida albicans determina aparitia septicemiei (trecerea ciupercii in sange) sau leziuni viscerale. Nivelul de progesteron ridicat este unul dintre motivele dezvoltarii candidei, ceea ce inseamna ca anticonceptionalele sau nasterea cauzeaza frecvent infectii cu candida.
Candidoza Vaginala
Candidoza vaginala este de multe ori urmare a „importului" de candida din zone ale tractului digestiv. Sexul oral urmat de sex vaginal poate duce candida dinspre cavitatea bucala inspre vagin, unde va gasi conditii foarte optime de dezvoltare. De asemenea, o rutina igienica incorecta (folosirea gresita a hartiei igienice) poate duce candida dinspre anus spre vagin. Micozele, inclusiv candida se hranesc cu zahar. Daca organismul are un echilibru al pH-ului dereglat dintr-un motiv oarecare, bacteriile prietenoase (cum sunt lactobacilii) care metabolizeaza in mod normal zaharurile nu se pot dezvolta pentru a actiona adecvat, existand riscul diseminarii Candida albicans mediu bogat in zahar.
Candidoza la barbati - balanita sau balanopostita - inflamatia glandului si a santului dintre gland si preput - se manifesta mai sever cu aparitia unor bubite cu puroi care se pot sparge sau se usuca. In unele cazuri apare si o pseudomembrana alb-galbuie. Apar senzatii intense de mancarime local, dureri sub forma de arsura. Netratata, candidoza se extinde ajungand pe scrot si zona stinghiilor.
La ambele sexe se poate manifesta doar prin atingere urinara - la nivelul uretrei - scurgere abundenta, cu urini tulburi, dureri la mictiune, mictiuni dese, prurit. Este denumit si termenul de candidoza conjugala care defineste situatia cand cei doi parteneri sexuali au o candidoza genito-urinara care se manifesta (uneori femeia poate purta fara nici o manifestare o infectie cu candida!). Statisticile arata ca trei din patru femei dezvolta candidoza vaginala intr-un moment al vietii. Medicii ne recomanda o igiena riguroasa si alimentatie adecvata impreuna cu un tratament medicamentos corect.
Simptome:
La femei, infectia cu candida are ca simptome: usturimi in timpul urinarii, prurit accentuat, dureri in timpul contactului sexual, inrosirea si inflamarea labiilor mici, scurgeri branzoase-albicioase. Aceste simptome se intensifica inaintea menstruatiei.
La barbati, infectia micotica cu candida se manifesta prin: depuneri albicioasa si branzoase pe gland, prurit accentuat, inrosirea si inflamare, mici bubite rosii pe gland (iritatii).
Secretia albicioasa se poate extinde la perineu, la plicile inghinale, interfesier unde tegumentul se poate inflama. Deseori candidoza provoaca cistite, pielite, uretrite. Candida se poate transmite in timpul actului sexual. Chiar daca partenerul nu prezinta simptome, tratamentul trebuie urmat, existand in acest caz riscul unei reinfectarii. Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar si cele protejate).
Factori de risc: un tratament recent cu antibiotice. In cazul unui tratament cu antibiotice pentru o anumita infectie, este distrusa flora saprofita care mentine un echilibru al candidei in organism. Astfel, aceasta se dezvolta prea mult si determina aparitia unei infectii; diabetul zaharat necontrolat datorita persistentei nivelului crescut al glucozei in sange si in urina este favorizata aparitia acestei afectiuni, sarcina cu modificarea nivelurilor hormonale, tulburari ale sistemului imun, contraceptivele orale, terapia costicosteroida, tulburari endocrine sau tiroidiene.
Recomandari: purtarea de lenjerie din bumbac, lana, matase, evitarea umiditatii in zona genital, evitarea purtarii pantalonilor prea stransi, neutilizarea irigatorului vaginal (acesta distruge flora bacteriana saprofita), limitarea folosirii deodorantelor feminine, limitarea utilizarii tampoanelor la perioadele cand acestea sunt strict necesare, schimbarea hainelor umede, in special costumul de baie, cat de des posibil, evitarea bailor cu apa fierbinte, spalarea lenjeriei in apa fierbinte, consumul de alimente bazate pe fructe si legume, consumul de iaurt, evitarea painii si produsele de panificatie, consumarea legumelor, pestelui si cerealor fara gluten, cum sunt orezul brun si meiul, consumarea fibrelor in fiecare zi - fulgi de ovaz sau seminte de in, consumarea apei distilata, dieta trebuie sa fie fara fructe, fara zahar si fara mucegaiuri, evitarea branzeturilor vechi, alcoolului, prajiturilor, ciocolatei, fructelor uscate.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii