Dismenoreea afecteaza aproximativ 50 % dintre femeile de varsta reproductiva, insa apare mai frecvent la cele cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani. Dismenoreea este a doua dereglare menstruala majora. Un studiu national efectuat in randul femeilor de la 15 pana la 25 de ani a aratat ca 70% dintre ele nu stiau ce este dismenoreea, desi 82% sufera de dureri menstruale, iar 97% se trateaza cu medicamente. Dismenoreea poate fi insotita de scurgeri abundente sau dimpotriva, in cele mai multe cazuri scurgerea este redusa cantitativ.
Dureri Menstruale
Aceasta dereglare nu afecteaza una sau doua menstruatii. Daca are loc, de obicei devine caracteristica principala pentru intreaga viata menstruala. Durerea poate fi moderata si poate dura pentru cateva ore. In aceste cazuri, durerea este de obicei ameliorata de unele scurgeri. In alte cazuri, durerea poate fi puternica si poate lua forma unor colici menstruale pentru mai multe zile. Atunci scurgerea este foarte redusa.
Dismenoreea este de doua tipuri: primara si secundara.
Dismenoreea primara apare, de obicei, la femeile tinere şi este cauzata de secretia intrauterina a unor substante numite prostaglandine. O anomalie a contractilitatii uterului cauzata de un deficit de vascularizatie a acestui organ si unui exces de prostaglandine. In timpul menstruatiei, uterul se contracta pentru a elimina mucoasa uterina. Prostaglandinele - sunt cele care declanseaza contractiile muschilor uterini. Prostaglandinele sunt substante care joaca rolul de mediator in activitatea celulelor si in cursul a numeroase procese precum contractia uterului, secretiile gastrice, circulatia sangvina cerebrala sau motilitatea tubului digestiv. Actiunea lor vasculara este in primul rand de vasoconstrictie (antreneaza diminuarea calibrului vaselor sangvine).
Factori de risc: antecedente familiare de dismenoree, menarha aparuta inainte de 13 ani, nivelul sociocultural, economic, originea etnica
Dismenoreea secundara poate fi provocata de anomalii congenitale, infectii pelvine, endometrioza sau fibrom uterin. Cele mai frecvente cauze ale dismenoreei secundare sunt: endometrioza, adenomioza, purtarea steriletului (dispozitiv intrauterin,DIU).
Factorii de risc: varsta mai mica de 20 ani, debutul precoce al pubertatii (sub 11 ani), fluxul menstrual abundent (menoragie), depresie sau anxietate, regimurile de slabire (la femeile cu varste intre 14 si 20 ani), nuliparitatea (lipsa sarcinilor), fumatul.
Simptome: crampe puternice, dureri de spate, dureri de sani, tulburari digestive (balonari, greata, varsaturi), ameteli, nervozitate, astenie sau senzatie de lesin.
Dismenoreea poate avea 5 forme:
1. Dismenoreea nevralgica - este intalnita la persoanele cu temperament nervos si este considerata a fi un simptom al unui uter iritabil. Principalele simptome ale dismenoreei nevralgice sunt senzatiile de balonare si greutate, senzatiile de apasare simtite in vulva, perineu, rect si coccis, tendinta de a urina frecvent, balonarea in zona hipogastrica, durerea de spate, care coboara in memebrele inferioare, in solduri, in zona hipogastrica si iliaca. In timpul ciclului, aceste simptome de durere si disconfort se agraveaza si devin deseori intense. Persoanele predispuse la nevralgii, care sufera de nevralgii ale altor parti sau organe, sunt predispuse la aceasta afectiune. Poate fi rezultatul unui libertinaj sexual excesiv sau abuz in masturbare sau onanism.
2. Dismenoreea congestiva se intalneste in randul femeilor cu predispozitie spre supraponderalitate, cu temperament sangvinic. Atat femeile necasatorite, cat si cele care au nascut sunt predispuse la acest tip de dismenoree.
Cauze: consecinta a emotiilor puternice sau depresiilor, expunerea la frig si umezeala sau ca rezultat a prolapsului uterin, a involutiei uterului dupa travaliu, tumori, fibroame uterine sau hiperplasie areolara a uterului.
3. Dismenoreea inflamatorie determina durere in timpul perioadei intermenstruale. Existenta inflamatiilor trebuie detectata pentru a putea fi dat un diagnostic corect.
4. Dismenoreea membranoasa poate fi o complicatie a dismenoreei simple si se regaseste la persoanele cu o constitutie specifica. Poate aparea impreuna cu dismenoreea nevralgica sau cea de tip congestiv. In acest caz, in timpul ciclului menstrual, are loc eliminarea mucoasei hipertrofice a uterului. Se intampla foarte rar si sunt foarte dureroase.
5. Dismenoreea cu forme obstructive sau mecanice este cauzata de unele obstructii mecanice ale cervix-ului, ale colului uterin sau ale oricarei parti a canalului cervical care duc la inchiderea partiala sau ingustare. Aceasta ingustare a canalului provoaca in cazul acestei dereglari, menstruatii dureroase. In mod inevitabil apar dureri violente si contractii in perioada in care a inceput scurgerea si continua de câteva ore sau zile
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii