Guta

Guta Guta este un tip obisnuit de artrita care apare cand exista prea mult acid uric (urat de sodiu) in sange, in tesuturi si in urina. Acidul uric este un produs final al metabolismului unei clase de substante chimice cunoscute ca purine. La persoanele cu guta, organismul nu produce destule enzima digestiva uricaza care oxideaza acidul uric relativ insolubil, intr-un compus foarte solubil. In consecinta, acidul uric se acumuleaza in sange si tesuturi, cristalizandu-se in cele din urma.

Cand s-a cristalizat, acidul uric capata forma unor ace si tot ca niste ace se infinge in articulatii. Este boala varstei mature (35-55 de ani) si loveste in special barbatii, la femei fiind foarte rara. Termenul de „guta" este de regula folosit pentru a desemna atacurile de artrita dureroasa. Artrita gutoasa este de obicei un atac extrem de dureros cu un debut rapid si inflamarea articulatiei. Inflamarea articulatiei este favorizata de depuneri de cristale de acid uric in lichidul articular ( lichid sinovial ) si captuseala articulatiei (sinoviala ). Numita mult timp boala regilor, guta era frecventa in trecut la oamenii care traiau in abundenta, care abuzau de alcool si de carne. 

Guta

Guta poate lua diverse forme: Criza acuta de guta - se manifesta in mod spontan, cu dureri nocturne intense, descuamarea pielii care acopera articulatia, uneori chiar de la primul episod. Criza sub-acuta de guta: aceleasi simptome ca in cazul crizei acute, insa de mai mica intensitate si uneori total asimptomatica. Guta cronica (tofacee): este incurabila si se caracterizeaza regulat si dureaza de mult; se formeaza depozite de cristale de acid uric pe pielea din jurul lobului urechii, in jurul coatelor sau articulatiilor afectate. In absenta tratamentului, aceste depozite risca sa deformeze articulatiile si sa perforeze pielea sau, in cazuri rare, sa se infecteze. 

Simptome: durere intensa a articulatiei, in special la degetul mare de la picior, dar poate aparea si la glezna, genunchi, mana si incheietura mainii. Durerea persista, de obicei, intre 5 si 10 zile si apoi se opreste; inflamatie si roseata. Articulatia sau articulatiile afectate se umfla devin lucioase si rosii; prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii aparuta dupa remitarea atacului de guta; culoare rosie-vinetie a tegumentului in regiunea articulatiei afectate, asemanatoare unei infectii tegumentare locale; febra si limitarea miscarilor normale a articulatiei (redoare).

Factori de risc: concentratia mare a acidului uric sanghin (hiperuricemie), sexul masculin, istoria familiala pozitiva pentru guta, obezitatea, consumul moderat -excesiv de alcool, dieta alimentara bogata in carne sau produse alimentare de origine marina (au un continut ridicat in purine), tratamentul cronic cu diuretice (medicamente care elimina excesul de apa si sare din organism, folosite deseori in bolile cardiace, renale si in hipertensiunea arteriala),  utilizarea cronica a aspirinei (1-2 comprimate pe zi), episoade frecvente de deshidratare,  boli intercurente sau boli infectioase acute, leziuni articulare sau periarticulare, intoxicatia cu plumb (saturnism), cel mai adesea accidental,  diete cu continut caloric foarte mic (cure). 

Complicatii:

Tofii gutosi - corespund unor depozite de acid uric, vizibile si palpabile la nivelul tendoanelor, aponevrozelor sau cartilajelor. Este vorba de nodozitati dure, indolore, galbui, acoperite de piele sanatoasa. Localizarile principale sunt: pavilionul urechii, cotul, pumnul, mainile, tendonul lui Achile etc. Evolutia se poate face spre ramolisment sau ulceratia pielii, realizand o "fiertura cretoasa".

Artropatia gutoasa: Corespunde unor tofi intracartilaginosi sau intraososi cu aparitie tardiva. Afecteaza articulatiile unde s-au produs crizele anterioare. Clinic, apare o anchilozare,durere mecanica si o inflamare articulara. Evolutia se face catre ireversibilitatea artropatiei si aparitia impotentei functionale in final.

Prevenirea gutei: Pentru a preintampina guta este necesar: adoptarea unui stil de viaĊ£a echilibrat si sanatos, mentinerea unei greutati corporale echilibrate si normale,  evitarea alcoolului, consumului excesiv de alimente cu continut de proteina animala,mentinerea unei valori normale a colesterolului.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles