Herpes

Herpes Herpesul este o boala infectioasa de etiologie virala, caracterizata prin persistenta si latenta infectiei, cu multiple reactivari. Clinic, manifestarile sunt variate, de la leziuni localizate pana la herpes generalizat. Herpesul este provocat de virusul herpes simplex care se prezinta sub forma unor vezicule pruriginoase pline cu fluid. Majoritatea oamenilor au parte de cel putin un episod viral cu herpes simplex in cursul vietii.

Herpes

Tipuri:

VHS tip 1: infecteaza mai ales jumatatea superioara a corpului, se transmite prin contactul  direct cu leziunile herpetice si prin saliva purtatorilor sanatosi.

VHS tip 2: infecteaza mai ales regiunea genitala, se transmite prin contact sexual si in timpul nasterii de la mama la nou-nascut.

Atat tipul 1, cat si tipul 2 de herpes simplex sunt rezidenti intr-o stare latenta in fibrele nervoase care conduc sensibilitatea de la nivelul pielii. In timpul unui atac viral, virusul se multiplica pe traiectul nervilor si la suprafata pielii si produce leziunile specifice acestei infectii. Dupa vindecare, virusul nu se mai multiplica cu aceeasi rata si se retrage de la nivelul pielii in lungul fibrelor nervoase, revenid la starea latenta, fara semne clinice, de dinaintea infectiei. In general, primul atac viral are loc la copii sau tineri si sunt de regula forme usoare sau subclinice. Infectiile cu virusul herpes simplex tip 2 au loc, in special, dupa pubertate si de cele mai multe ori se transmite pe cale sexuala. Simptomele apar inca de la prima infectie. Infectia este transmisa de la o persoana cu o infectie activa sau de la un individ fara simptome.

Virusul se gaseste in saliva si in secretiile genitale in timpul atacului viral si persista cateva zile sau chiar saptamani dupa vindecare. Cantitatea de virusi eliminata in timpul episodului infectios este de 100 sau chiar 1000 de ori mai mare decat in perioada de inactivitate. Transmiterea se face prin contact direct cu secretiile ce contin virusurile. Leziunile sau ranile minore ale pielii constituie porti de intrare pentru virusi si inlesnesc contractarea infectiei. Virusul poate fi inoculat in orice zona a corpului pentru a produce o noua infectie, chiar daca a existat sau nu o infectie anterioara cu oricare tip viral. Dupa prima infectie se dezvolta o anumita imunitate fata de herpes simples, insa acesta nu ofera o protectie totata impotriva viitoarelor recidive. Atunci cand imunitatea este instabila, atat prima infectie cat si urmatoarele episoade infectioase, tind sa aiba o frecventa mai mare si sa fie mult mai grave si persistente.

Virusul herpes simplex produce atat infectii primare cat si recurente. Infectia primara este mai severa si are o istorie naturala diferita de cea a infectiei recurente. Dupa infectia primara, virusul dispare din leziunile cutanate, dar ramane in stare latenta in  ganglionii senzitivi ai nervilor corespunzatori teritoriului afectat. Infectia recurenta este cauzata de reactivarea acestui virus dormant, care migreaza pe traiectul nervos spre tegument.

Simptome: inflamarea gurii,  febra,  inflamarea gatului,  cresterea in dimensiuni a nodulilor limfatici de la nivelul gatului, salivare excesiva la copiii mici, usturime, arsura,  prurit genital (mancarime a pielii),  parestezie (amorteala), cresterea sensibilitatii sau durere la nivelul zonei afectate, ceea ce este cunoscut sub numele de stadiul prodromal. 

Unii din factorii care pot declansa recurenta leziunilor herpetice sunt: expunerea la nivelul razelor solare, in special a buzelor, stresul, oboseala, alte infectii, ca de exemplu raceala sau gripa, alergiile alimentare, tratamentul dentar, leziuni ale buzelor sau a gingiilor, o slabire a sistemului imunitar, cauzata de corticosteroizi sau unei boli autoimune, o operatie estetica, ca de exemplu inlaturarea straturilor superficiale ale pielii (o abraziune controlata) sau lifting facial cu ajutorul laserului, variatiile hormonale cauzate de ciclul menstrual, sarcina, persoanele cu un sistem imun deficitar sunt mai susceptibile la recurente ale leziunilor herpetice, mai severe si de durata mai lunga decat cei cu un sistem imunitar normal. Infectia cu virusul herpes simplex poate pune in pericol starea de sanatate la persoanele cu un sistem imun deficitar.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles