Hiperaciditate gastrica

Hiperaciditate Gastrica Hiperaciditatea gastrica reprezinta o crestere exagerata a aciditatii gastrice (in special al acidului clorhidric) ceea ce produce arsuri si tulburari digestive.

Hiperaciditatea survine in gastrita alcoolica, ulcerul gastric, fiind o afectiune cauzata de existenta unui dezechilibru intre mecanismele de secretie a acidului in stomac si mecanismele de protectie a acestuia. Stomacul secreta un acid care ajuta procesul de digestie, dar cand glandele gastrice produc acid in exces, apare fenomenul cunoscut sub numele de aciditate, mai precis hiperaciditate gastrica. In cadrul aciditatii se produce o miscare a sucurilor gastrice din stomac inspre esofagul inferior, fiind vorba de o situatie care apare, indeosebi,  cand continutul de acid clorhidric se deplaseaza in sus, catre esofag si provoaca disfunctionalitati ale acestuia.

Hiperaciditate Gastrica

Simptome:  senzatii de arsura, durere la stomac care survin cam la o ora dupa masa,  senzatia frecventa de foame,  durerea constanta in abdomen, regurgitare, greata, gust amar in gura, varsaturi, scaderea poftei de mancare. De asemenea, poate aparea si fenomenul de piroza, adica o senzatie de arsura in piept, in spatele sternului si in gat, determinata de iritatia esofagului. Acest fenomen apare imediat dupa masa si poate fi agravat de cresterea presiunii intra-abdominale. Aciditatea gastrica este asociata si cu dispepsia, o senzatie de durere sau arsura simtita in abdomenul superior, descrisa de multe ori ca o intepatura in intestin. Aceasta tulburare mai poate aparea din cauza consumului excesiv de alcool sau in urma consumului de alimente bogate in grasimi, mancaruri de la fast food, prajeli sau alimente foarte condimentate.

Hiperaciditatea se poate declansa si daca stomacul este tinut gol pentru mult timp sau daca se obisnuieste omiterea micului dejun. 

Cauzele hiperaciditatii: dieta acida, emotii negative, alimente incompatibile. Chiar si cele mai alcaline alimente pot genera aciditate daca sunt consumate impreuna cu alimente incompatibile. De exemplu, alimentele care contin glucide au nevoie de sucuri digestive alcaline in timp ce proteinele se digera la un pH acid.

Prevenire

Pentru prevenirea hiperaciditatii este evitarea consumului exagerat de alcool sau de alimente condimentate, consumul de mere, pepene si banane si evitarea mancarurilor prajite, a muraturilor si a alimentele iuti sau condimentate, renuntarea la usturoi, ceapa, piper, ridichi, varza si  la tigari. Se recomanda consumul de legume verzi cu frunze stabilirea si respectarea unui program de masa, consumul mare de apa.

Reguli pentru a asigura compatibilitatea alimentara si a evita aciditatea: fructele se consuma inainte de masa cu cel putin 30 de minute sau constituie o masa separate, dulciurile nu se consuma dupa masa, laptele este un aliment complex si greu de digerat. Trebuie baut cald si eventual condimentat. Este bine sa nu fie combinat cu niciun alt aliment. Nu se bea apa rece la masa sau dupa masa, ci doar apa fierbinte.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles