Insuficienta renala (cronica sau acuta) nu este o boala in sine, rezultand din afectiunile care ating rinichii este caracterizata printr-o diminuare a numarului de nefroni, aceste unitati functionale al caror element principal este glomerulul, mica sfera in care se efectueaza filtrarea sangelui si unde se elaboreaza urina primara. Rinichii sunt organe pereche de forma unor boabe de fasole, situate retroperitoneal, de fiecare parte a coloanei vertebrale, functia principala a rinichilor fiind filtrarea si excretia excesului de apa si a substantelor toxice din sange.
Insuficienta Renala
Rinichii asigura trei functii majore: filtrarea sangelui si producerea urinei pentru eliminarea deseurilor, impiedicand astfel acumularea toxinelor in sange; reglarea concentratiei mineralelor si electrolitilor (sodiu, calciu si potasiu) si cantitatea de lichid din organism; producerea de hormoni care actioneaza asupra altor functii ale corpului, precum reglarea tensiunii arteriale (renina) si producerea de globule rosii (eritropoietina).
Insuficienta renala cronica este determinata de o pierdere lenta si progresiva a functiei renale, a carei principala consecinta este cresterea cantitatii de lichide si deseuri in sange.
Insuficienta renala cronica apare dupa un interval destul de lung de timp (cativa ani), pe masura ce unitatile de filtrare renala (nefronii) sunt progresiv distruse, insuficienta renala cronica ne prezentand semne si simptome în stadiile timpurii. In multe cazuri nu apar simptome decat in momentul in care functia renala scade sub 25 la suta din capacitatea normala de functionare.
Simptome: prezenta sangelui in urina (hematurie), mictiuni frecvente, in special noaptea, cantitate redusa de urina, durere sau dificultati in timpul mictiunii.
Alte simptome mai putin evidente: edeme ale pleoapelor, membrelor superioare si inferioare, hipertensiune arteriala, oboseala, anorexie (pierderea apetitului), greturi si varsaturi, pierdere inexplicabila in greutate, prurit (mancarimi) persistent si generalizat, crampe muscular, cefalee (dureri de cap).
Cauze: principalele cauze care duc la insuficienta renala cronica sunt: diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, glomerulonefrite primare si secundare, nefropatii interstitiale si pielonefrite cronice, boli polichistice si afectiuni congenitale renale, neoplazii sau tumori.
Evolutie:
Insuficienta renala cronica evolueaza in 5 stadii: stadiul de insuficienta renala cronica de debut - este asimptomatica, cronica moderata - compensata prin poliurie, stadiul de insuficienta renala cronica severa, evoluata, terminala.
Insuficienta renala acuta se caracterizeaza prin faptul ca rinichii, in mod brusc, nu-si mai indeplinesc functia. In mod normal, rinichii filtreaza produsii de metabolism (deseurile) si mentin nivelul normal de apa, sare si minerale (electroliti) din sange. Cand rinichii nu mai functioneaza, produsii de metabolism, lichidele si electrolitii se acumuleaza in organism, ceea ce poate duce la o situatie ce pune viata in pericol.
Cauze: Insuficienta renala acuta poate fi generata de mai multe boli sau afectiuni ale organismului: afectiuni ale inimii (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, hipertensiune, aritmi), hemoragie, deshidratare severa, ciroza hepatica, sindrom nefrotic, lupus eritematos sistemic, leziune la nivel renal care blocheaza circulatia normala a urinii, tumori, litiaza renala, consumul unor medicamente, arsuri sau infectii grave.
a) Insuficienta renala acuta de cauza prerenala - este reprezentata de situatiile patologice care evolueaza cu hipovolemie (volum sanguin scazut) si scaderea consecutiva a fluxului sanguin renal. Rata filtrarii glomerulare (formarii urinii) scade. Este rapid reversibila dupa restabilirea volumului plasmatic.
b) Insuficienta renala acuta de cauza renala (parenchimatoasa) - apare in leziuni vasculare, glomerulare, tisulare sau tubulare ale rinichiului.
c) Insuficienta renala acuta de cauza postrenala -este data de afectiunile care evolueaza cu obstructia cailor urinare in conditiile unei perfuzii renale normale si absentei leziunilor tisulare renale. Dezobstructia caii urinare este urmata de ameliorarea rapida a simptomatologiei si a probelor de functie renala.
Simptome: anurie, diminuarea cantitatii, retentie de lichid, cauzand edeme ale membrelor inferioare, dureri abdominale, anorexie, greturi, varsaturi, cefalee, diaree, tulburari neurologice: agitatie, confuzie, coma, tulburari cardiovasculare - hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, edem pulmonar (prezenta de lichid in plamani), convulsii sau coma in cazurile grave.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii