Intepaturi de insecte

Intepaturi de Insecte Pentru multi dintre noi, intepatura unei albine sau a unei viespi inseamna o iritatie temporara,  zona se poate umfla si deveni pruriginoasa sau dureroasa pentru mai multe ore, dar dupa aceea isi revine. 

La 1-2% dintre oameni asemenea intepaturi de insecte pot genera simptome grave, ei fiind foarte sensibili la anumite veninuri de insecte, mai ales la cele de albine, viespi sau de furnici rosii. Apare un raspuns al anticorpilor imunoglobulinici, cu eliberare de histamina. Cele mai periculoase sunt leziunile produse de  paianjeni, albine si viespi si dintre toate cele situate la nivelul capului, gatului, pe traiectul venelor sau la nivelul buzelor, toate acestea favorazand o absorbtie crescuta a produsilor toxici ai artropodelor in circulatia sistemica. Exista insecte care transmit boli foarte grave. Actualmente, muscaturile de capusa sunt extrem de periculoase, intrucat pot raspandi boli care pot cauza in cativa ani decesul persoanelor in cauza, transmitand Borellioza (boala Lyme).

Intepaturi de Insecte

Intepaturile de insecte determina, printr-un mecanism toxic sau alergic, manifestari inflamatorii (tumefactie, roseata, caldura, durere), prurit localizat sau generalizat, urticarie, edem Quincke, reactii anafilactice iar in cazul mai multor intepaturi, bolnavul prezinta tulburari respiratorii, varsaturi, tremuraturi, accelerarea pulsului. Cele mai frecvente intepaturi de insecte la noi sunt cele de albine, viespi, bondari, tantari, pureci, furnici, paianjeni, tauni, capuse, iar la persoanele alergice daca nu se intervine de urgenta, intepaturile pot determina edem glotic, soc anafilactic si moartea.

Intepaturile insectelor determina, mai frecvent, reactii locale si doar in cazuri rare reactii severe sau chiar fatale,din cauza alergiei la veninul acestora, reactia alergica fiind produsa de proteinele salivare si este mai putin dureroasa insa produce prurit intens.

Tipuri de reactie: reactii locale, reactie anafilactica, reactii urticariene, angioedem (dungi late pe suprafaĊ£a pielii, mai ales in jurul ochilor si buzelor, dar si pe maini si picioare, precum si in gat).

Reactia locala normala se manifesta prin durere, eritem (inrosirea pielii) si tumefiere (umflarea regiunii). De obicei, dureaza 1-2 zile, uneori, tumefierea extinzandu-se la intreg membrul intepat sau la o mare parte a fetei sau pleoapelor situatie in care umflatura poate persista chiar si o saptamana. Daca persoana este intepata din nou, reactiile locale reapar si ele. In unele cazuri, la reintepare, poate sa apara reactia anafilactica.

Reactia anafilactica este o reactie serioasa la intepaturile de insecte si de obicei apare in primele 15 minute de la intepare. Anafilaxia poate sa apara la orice varsta si poate sa puna in pericol viata persoanei respective. Reactia anafilactica se manifesta prin: prurit generalizat (mancarime), urticarie, roseata, angioedem (uneori cu edem al cailor respiratorii superioare), bronhospasm, hipotensiune arteriala (poate sa apara fara urticarie sau angioedem), tahiaritmii, colaps circulator.

Riscul de a face din nou reactie anafilactica la reintepare, este foarte mare la persoanele care au avut o reactie anafilactica anterioara (30-70%). Reactiile toxice apar la persoanele cu intepaturi simultane multiple si pot fi fatale. Pacientul trebuie testati alergologic deoarece poate face reactie anafilactica la reintepare.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles