Fiecare tip de celula prezinta functii diferite de celalalte: leucocitele au rol in apararea organismului impotriva unor infectii si alte afectiuni. Hematiile transporta oxigenul de la nivelul plamanilor la nivelul tesuturilor si conduc dioxidul de carbon format in organism. Hematiile au rolul de a colora sangele in rosu. Placutele sangvine (trombocitele) au rol in coagularea sangelui, deci controleaza sangerarea. Celulele sangvine se formeaza in maduva hematogena, zona spongioasa din interiorul oaselor plate. Celule sangive immature se numesc blastocite. Cand se dezvolta celulele leucemice,organismul produce un numar foarte mare de celule anormale.In majoritatea tipurilor de leucemie,celulele anormale sunt cele din randul leucocitelor.Celulele maligne arata,in general,diferit de celulele normale sangvine si nu functioneaza corespunzator.
Leucemie
Leucemia se clasifica dupa doua criterii:
Dupa progresie
-leucemie acuta in care celulele anormale din sange sunt celule tinere, imature (blasti). Aceste celule nu au o activitate normala, se inmultesc rapid si boala progreseaza imediat. Leucemia acuta necesita tratament agresiv.
-leucemie cronica in care sunt implicate mai multe celule mature din sange. Aceste celule se divid mai lent si functioneaza normal pentru o perioada. Unele forme de leucemie cronica evolueaza fara semne sau simptome si poate ramane nediagnosticata ani de zile.
Dupa tipul celulelor afectate
-leucemia limfocitara in care sunt implicate celulele limfoide sau limfocitele care formeaza tesutul limfatic. Acest tesut este parte a sistemului imun si se gaseste in diferite parti ale corpului, inclusiv ganglioni, splina, amigdale.
-leucemia mieloida care afecteaza celulele mieloide. Linia de celule mieloide include celule din care ulterior se dezvolta celulele rosii, albe si cele producatoare de plachete sangvine.
Cele mai importante forme de leucemie sunt leucemia mieloida acuta, care apare atat la copii, cat si la adulti, leucemia acuta limfocitara - cea mai comuna forma de leucemie la copii (80% din cazurile de leucemie la copii), leucemia limfocitara cronica. Aceasta forma afecteaza mai ales adultii. Se asociaza cu anomalia cromozomiala denumita cromozom Philadelphia. Si aceasta forma poate fi asimptomatica ani de zile.
LEUCEMIA ACUTA:
Clasificarea citologica permite individualizarea a doua tipuri de leucemii acute:
-Leucemiile acute limboblastice sau LAL
-Leucemiile acute nelimfoblastice sau LANL
Clinic: paloare, astenie,dispnee de efort (prin anemie), infectii repetate si febra (prin granulopenie), purpura si hemoragii mucoase, adenopatii, splenomegalie, dureri osoase: violente, difuze, predominante la nivelul diafizelor proximale, afectarea gonadelor, afectarea cutanata si gingivala, aceste simptome se asociaza in mod diferit in functie de gravitatea bolii.
Clasificarea leucemiilor acute limfoblastice
a)LAL tip 1: cea mai frecventa la copil - limboblastii au nucleu rotund, fara nucleol si citoplasma putin abundenta.
b)LAL tip 2: frecventa la adult, limbfoblastii au nucleu neregulat, cu nucleol si citoplasma abundenta.
c)LAL tip 3: apar celulele Burkitt (cea mai rara), limfoblastii au nucleu regulat, au nucleol si citoplasma abundenta foarte bazofila si asemanatoarea celulor Burkitt, sunt de tip B.
LEUCEMIA CRONICA
Clinic: splenomegalie cel mai frecvent izolata si adenopatii, celelalte simptome pot traduce fie o complicatie, fie o evolutivitate a LMCA
Factori de risc:
Cauzele aparitiei leucemiei nu sunt inca foarte bine cunoscute. Totusi, au fost identificati unii factori care ar putea favoriza, in anumite circumstante, producerea unei leucemii. De exemplu terapia pentru cancer. Pacientii care sufera de o anumita forma de cancer pentru care se trateaza cu chimio sau radioterapie prezinta un risc foarte crescut de a dezvolta leucemie dupa cativa ani. Alti factori de risc ar putea fi anomaliile genetice.
Leucemia nu se transmite de obicei genetic, dar exista rare cazuri in ceea ce priveste leucemia limfatica cronica: expunerea la radiatii sau la unele substante chimice (cum ar fi benzen, fum de tigara, gaze industriale). Totusi, majoritatea oamenilor care sunt expusi la acesti factori de risc nu fac leucemie si multi dintre cei cu leucemie nu au fost expusi acestor factori de risc, tratamente anterioare cu medicamente anticanceroase.
Simptome:
Celulele leucemice sunt celule anormale care nu pot functiona precum cele normale.Ele nu pot apara organismul impotriva infectiilor, din aceasta cauza persoanele afectate de leucemie sunt afectate des de infectii si prezinta febra.
Manifestarile clinice difera in functie de fiecare forma in parte, dar printre cele mai frecvente simptome putem enumera: oboseala persistent, pierderea apetitului, pierdere in greutate, ganglioni mariti si duri, ficat si splina marite, dispnee la eforturi progresiv mai mici, sangerari la leziuni minime, pete mici rosii pe piele, transpiratii excesive mai ales nocturne, dureri osoase.
Severitatea semnelor si simptomelor depinde de numarul celulelor sangvine afectate. In leucemia acuta, simptomele apar si se inrautatesc foarte repede. Persoanele cu aceasta afectiune merg la medic deoarece se simt foarte rau. In leucemia cronica, simptomele pot sa nu apara chiar o perioada mai lunga de timp. In leucemia acuta, celulele anormale se pot colecta in creier sau in maduva spinarii. Simptomele pot fi dureri de cap,varsaturi, confuzii, pierderea controlului asupra muschilor si convulsii. Celulele leucemice se pot colecta de asemenea la nivelul testiculelor care se pot umfla. Unii pacienti prezinta eriteme la nivelul ochilor sau pielii. Leucemia afecteaza totodata tractul digestiv, rinichii, plamanii sau alte organe. In leucemia cronica, celulele anormale se colecteaza gradual, in parti diferite ale organismului.
Tratamentul leucemiei acute: chimioterapia cu o serie de medicamente, utilizate in tratamentul cancerului. Este tratamentul uzual intr-o forma de leucemie acuta.
Acest tratament este efectuat in trei faze: inductia: sefolosesc doze mari de medicamente foarte puternice, care se administreaza pe o perioada de sapte-zece zile; consolidarea: scopul acestei faze a tratamentului este acela de distruge celulele care au mai ramas; mentinerea: previne reaparitia celulelor canceroase. Se vor administra doze mai mici de medicamente pe o perioada de doi-trei ani. Acest stadiu al terapiei poate presupune si un transplant de maduva osoasa (transferul de maduva osoasa de la un donator la un primitor).
Tratamentul formei cronice
Desi forma acuta a leucemiei are nevoie de tratament imediat, in forma cronica nu este intotdeauna nevoie de administrarea unui tratament rapid. De obicei evolueaza intr-un mod mult mai lent decat forma acuta: perioada de expectativa vigilenta: uneori tratamentul nu este necesar in primele etape ale formei de leucemie cronica limfoida; transplantul de celule stem: daca este gasit un donator, medicatia administrata va distruge celulele canceroase si va face loc pentru celulele sanatoase din sangele primit de la donator. Celulele pot fi din maduva osoasa, cordonul ombilical sau sange; terapia biologica: administrarea de interferon-alfa si imatinib, care cresc capacitatea proprie a organismului de a lupta impotriva cancerului; radioterapia: utilizarea radiatiilor distruge celulele canceroase; chimioterapia: distruge celulele canceroase cu ajutorul medicamentelor; tratamentul infectiilor: in cazul leucemiei cronice, organismul nu mai este capabil sa lupte impotriva infectiilor; se vor urmari cu atentie toate semnele care pot indica prezenta unei infectii, cum ar fi, pneumonia, infectii micotice sau zona zoster;
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii