Migrena incepe cu eliberarea in circulatia sangvina a serotoninei. Serotonina este o substanta biochimica stocata in plachetele sangvine (trombocite) secretata natural de catre organismul uman. Atunci cand serotonina este eliberata in sange, vasele sangvine se contracta (se ingusteaza). Deoarece serotonina este eliminata din organism de catre rinichi, nivelul ei la nivelul creierului se epuizeaza, cea ce determina dilatarea vaselor sangvine de la acest nivel. Aceasta dilatare determina durerea la nivelul nervilor din vecinatate, cea ce poate determina migrena.
Tipuri: migrena comuna, migrena clasica.
Migrene
Forme clinice: migrena cu aura, migrena fara aura.
In cazul migrenei cu aura, unele persoane primesc anumite avertismente neurologice cu 5-20 de minute inainte de atacul migrenei. Aceasta avertizare, numita aura, poate consta in flashuri stralucitoare de lumini colorate, linii in zig-zag, pete negre ce cresc progresiv si senzatie de ameteala.
Migrena fara aura incepe progresiv fara nici un fel de simptom caracteristic de avertizare. Cu cateva ore inainte de migrena se poate simti o stare de buna dispozitie, energie, sete, pofta de dulciuri, ameteala, iritabilitate sau depresie. Acestea se considera frecvent simptome premonitorii. De obicei, migrena atinge maximum de intensitate in cateva minute sau mai mult.
Simptome migrena comuna: oboseala, sete, cascat, depresie, iritabilitate, anxietate
Acest tip de migrena apare de obicei pe o parte a capului.
Migrena clasica are 4 stadii: prodromul, aura, cefaleea, postcefaleea.
Simptome:
Cele mai frecvente manifestari de insotire: greata, varsaturi, ameteli, fotofobie (sensibilitate la lumina puternica), sensibilitatea scalpului. Alte manifestari frecvente: diaree, tulburari vizuale, parestezii, vertij, alterari ale starii de constienta, congestia nazala, frisoane, transpiratii, anxietate, sensibilitate la atingerea scalpului, senzatia de maini si picioare reci.
Cauze:
Eliberarea serotoninei, care provoaca migrena, poate fi declansata de unii factori: factori de stres (depresia, socul, modificari in rutina zilnica, excitarea, furia), factori alimentari (ciocolata, branza, vinul rosu, mancaruri prajite), factori senzoriali - zgomotul, lumina puternica, unele mirosuri, schimbarea vremii, frigul sau caldura prea puternice, insomnia sau somnul prelungit (in migrena de Weekend), calatoriile, ciclul menstrual.
Alte tipuri rare de migrene sunt: Migrena hemiplegica - se caracterizeaza prin slabicune musculara sau paralizie partiala, care dureaza mai putin de 1 ora; Migrena oftalmologica - implica tulburari oculare temporare, cum ar fi caderea pleoapei si modificari la nivelul pupilei, care pot dura de la cateva zile pana la saptamani; Migrena arterei bazilare - care implica spasmul neurologic care dureaza aproximativ 6-8 ore; Statusul de migrena - atac migrenos sever, care dureaza mai mult de 24 de ore.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii