Oboseala Cronica
Cauze:
Dintre cauzele presupuse ale sindromului de oboseala cronica, depresia ar putea juca un rol destul de important, intrucat starea de oboseala cronica se intalneste cu frecventa crescuta la persoanele depresive, deficitul de minerale, in special de fier, care produce anemie feripriva si implicit o scadere a capacitatii eritrocitelor de a lega oxigenul, conducand la o oxigenare deficitara a sistemului nervos central, hipoglicemia, alergiile, infectiile virale cum ar fi cele cu virusul Epstein-Barr sau Herpes virus tip 6, disfunctiile in sistemul imunitar, scaderea cronica a tensiunii arteriale.
Factori de risc: sexul feminin. Femeile sunt recunoscute cu sindromul de oboseala cronica de 4 ori mai frecvent ca barbatii. Totusi, studii recente au aratat ca sexul nu este neaparat un factor de risc, iar faptul ca la femei acest sindrom este mai frecvent ca la sexul masculin se explica prin adresabilitatea mai crescuta a femeilor la medic atunci cand apar simptomele. Sindromul de oboseala cronica se intalneste mai frecvent in grupul de varsta 40-50 de ani, dar poate aparea cu frecventa variabila la orice varsta.
Simptome: senzatia de oboseala, dureri usoare si difuze la nivelul ganglionilor limfatici ai gatului, durere in gat, senzatii dureroase care intereseaza anumite parti ale corpului si care se muta frecvent dintr-o zona a corpului in alta, dureri musculare de intensitate usoara sau medie aparent fara o cauza anume, pierderea de memorie sau a starii concentrare, cefalee de intensitate moderata, de obicei difuza, care cuprinde intregul cap, dupa anumite activitati fizice sau psihice mai sustinute, intervine o stare extrema de oboseala care dureaza peste 24 de ore, pacientul nu isi revine din starea de oboseala dupa somn sau dupa perioade de repaus, dureri vagi abdominale, fara modificari de tranzit intestinal sau ocazional diaree si greata, alergii sau sensibilitati la alimente, alcool, mirosuri, substante chimice, medicamente sau zgomot, balonari, dureri toracice de intensitate medie sau usoara care nu afecteaza respiratia, uneori insa se constata o scurtare a timpilor respiratori, tuse cronica uscata care nu cedeaza la tratamentul simptomatic pentru tuse, ameteli, probleme de echilibru, tulburari emotionale, senzatia de gura uscata, rigiditate matinala a articulatiilor, frisoane si transpiratii nocturne, tulburari psihice ca depresie, iritabilitate, anxietate si tulburari cauzate de atacuri de panica, senzatii de furnicaturi la nivelul membrelor superioare sau inferioare, tulburari de vedere, cum ar fi sensibilitatea la lumina, durerea oculara si sindromul de ochi uscat, pierderi sau castiguri in greutate.
Evolutie:
In unele cazuri, sindromul debuteaza dupa o boala cum ar fi mononucleoza sau gripa sau dupa o perioada neobisnuita de stres. Totusi sindromul poate debuta si fara prodrom (fenomene care preced aparitia bolii), fara ca persoana sa fi fost inainte bolnava. Fatigabilitatea se poate instala gradat sau brusc. Din cauza ca simptomul poate sa fie vag si sa aiba diverse cauze, este posibil ca el sa nu fie luat in considerare o perioada de saptamani sau luni.
In general: simptomele sunt mai severe la debut, mai tarziu, in evolutia bolii, starea generala se poate ameliora si apoi inrautati iar. Este posibil ca simptomele sa dispara complet. In multe cazuri, starea se imbunatateste intr-un an sau doi si nu apare recadere. In alte situatii, fatigabilitatea severa si celelalte simptome persista mai multi ani. Cercetarile arata ca sindromul de oboseala cronica are o afectare sezoniera. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate din noiembrie pana in ianuarie
Complicatii:
Cea mai grava complicatie a depresiei o constituie suicidul. De multe ori persoanele depresive nu mai vad nici o cale de iesire din propriile probleme - de aceea depresivul simte ca nu-l mai intereseaza nimic si nu mai exista nimic care sa-l tina in viata. Sinuciderea apare ca una dintre cele mai grave probleme de sanatate. In ceea ce priveste mediul de lucru o cauza a posibilelor sinucideri in legatura cu locul de munca este suprainvestirea emotionala a muncii. De aici triada oboseala - epuizare - suicid, depresia, efectele secundare si reactiile adverse la tratamentele ce trebuie urmate pentru acest sindrom; efectele secundare si reactiile adverse asociate cu lipsa de activitate si depresie; izolarii sociale cauzate de oboseala si lipsa de initiativa; stil de viata cu restrictii; de multe ori pacientii nu mai pot presta anumite activitati la locul de munca sau acasa din cauza oboselii, acest lucru cauzand o stare de insatisfactie si frustrare.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii