Osteoporoza

Osteoporoza Osteoporoza, denumita si boala oaselor fragile, este o afectiune silentioasa care macina, in timp, oasele. Osteoporoza este caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, avand drept consecinte cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura. Osteoporoza reprezinta una dintre marile probleme de sanatate la nivel mondial si afecteaza mai ales persoanele in varsta. Odata cu cresterea sperantei de viata se apreciaza ca incidenta osteoporozei va creste.
Biocalciu Nutritiv
Biocalciu Nutritiv
100 lei
Adauga in cos
Tiens Flexi
Tiens Flexi
218 lei
Adauga in cos
Tiens Fizzy
Tiens Fizzy
87 lei
Adauga in cos
Kang Li
Kang Li
109 lei
Adauga in cos

Osteoporoza

La nivelul osului exista doua tipuri de celule care au functii opuse:

osteoclastul - este o celula care induce resorbtia osului si formarea de cavitati de eroziune. Dupa resorbtia are loc se va sintetiza o matrice osteoida care va fi mineralizata. Noua unitate functionala care se formeaza se numeste osteon. Aceste unitati functionale sunt orientate in functie de solicitarile mecanice. Osteoclastul este bogat in enzime litice
osteoblastul - este principala celula implicata in formarea osului, datorita capacitatii de sinteza. Dupa ce formeaza os nou osteoblastul se transforma intr-o celula inactiva numita osteocit. Osteoblastul sintetizeaza matricea de colagen - in principal molecule de colagen de tip 1 care se asambleaza in fibrile. De asemenea, sintetizeaza alte proteine componente ale matricei osoase: osteocalcina, osteonectina. Osteocalcina are capacitatea de a fixa calciul.

Cauze: postmenopauza, la menopauza, nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai tesutului osos) sufera o prabusire, pe cand cel al corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbtia osoasa) ramane constant.

Osteoporoza senila este intalnita in special la femeia trecuta de 60 ani, iar frecventa creste cu varsta, sedentarism, absenta expunerii la lumina naturala (care permite patrunderea vitaminei D prin piele), alimentatie saraca in calciu si proteine

Osteoporoza mai poate fi si de origine endocrina sau medicamentoasa:
-excesul de hormoni tiroidieni sau paratiroidian (prezenta unui adenom pe una dintre glandele paratiroide)
-corticosteroizi (boala lui Cushing, tratamentul cu corticosteroizi)
Simptome: fracturile repetate ale coloanei vertebrale pot provoca dureri cronice de spate, pierderi in inaltime, curbari ale coloanei care dau un aspect cocosat.

Factorii de risc: sexul - barbatii au densitate osoasa mai mare decat femeile, rasa (albii sunt mai predispusi la boala decat negrii care au densitate osoasa mai mare), factori genetici -densitate osoasa mai redusa la fiicele femeilor cu osteoporoza, corelatii cu gena receptorului vitaminei D (in studiu), steroizii gonadali : deficit de estrogeni, hormonul de crestere, momentul instalarii pubertatii : barbatii cu antecedente de pubertate constitutional intarziata si femeile cu menarha intarziata au risc mai mare pentru aparitia osteoporozei, aportul exogen de calciu: suplimentarea moderata de calciu in perioada prepubertara amplifica cresterea osoasa, efortul fizic.

Sfaturi:
Evitarea exercitiilor care pot rani oasele deja slabite.
O alimentatie echilibrata cu cel putin 1500 mg de calciu pe zi.
Renuntarea la fumat. Fumatul agraveaza osteoporoza. Consumul unui pachet de tigari pe zi poate duce la pierderea de la 5 pana la 10% din masa osoasa. Fumatul scade nivelul de estrogen si poate avea drept consecinta pierdere osoasa la femei inainte de menopauza.
Consumul de soia in alimentatie : estrogenul natural desoperit in soia ajuta la pastrarea densitatii osoase si poate reduce riscul de fracturi, in mod particular in primii 10 ani dupa menopauza.
Evitarea excesului de alcool, limitarea consumului de cafeina.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles