Poliartrita psoriazica

Poliartrita Psoriazica Artrita psoriazica este o boala care afecteaza ligamentele si tendoanele, fascii si articulatii. Boala, care afecteaza persoanele cu psoriazis, se manifesta indeosebi la incheieturile mainilor, genunchilor, a gleznelor si, uneori, la nivelul coloanei vertebrale.

Artrita psoriazica afecteaza 8% dintre bolnavii de psoriazis, desi poate aparea la orice varsta , este mai frecventa intre 30 si 50 de ani, barbatii si femeile o dezvolta in procentaje egale.Cel mai adesea apare la un bolnav de psoriazis cu evolutie de citiva ani, un procent de 15%, dezvolta simptomele artritei psoriazice inaintea celor tegumentare ale psoriazisului, in alte 15% cele doua tipuri de simptome debuteaza simultan.

Poliartrita Psoriazica

Tipuri de artrita psoriazica:
1) Artrita inflamatorie asimetrica - afecteaza de regula una sau cateva articulatii, in special genunchiul, soldul sau articulatiile mici ale degetelor. Boala debuteaza de la nivelul degetelor mainii si picioarelor, apare apoi sinovita si dactilita. Simptomele nu sunt puternice, iar artrita nu prinde mai mult de 5 articulatii. Desi este o forma moderata de artrita psoriazica, poate sa se complice si sa duca la distructii si modificari articulare cu caracter debilitant. Articulatiile afectate apar adesea rosii, tumefiate si dureroase.

2) Artrita simetrica - este al doilea tip de artrita psoriazica ca frecventa dupa artrita asimetrica. In acest tip de artrita apar simptome bilaterale, simetrice. Dintre toate tipurile de artrita psoriazica, acesta seamana cel mai mult cu poliartrita reumatoida. Netratat, poate genera modificari ireversibile ale articulatiilor implicate in proces.

3) Artrita interfalangiala distala - forma mai putin intalnita, sunt afectate in special articulatiile interfalangiene (articulatiile dintre falangele degetelor, atat de la maini, cat si de la picioare) distale si poate sa afecteze si unghiile. Desi atingerea interfalangiana este caracteristica artritei psoriazice, doar 5 - 10% dintre pacienti au aceasta forma.

4) Artrita cu spondilita - este o forma in care mobilitatea persoanei este foarte mult afectata, in special la nivelul regiunii bucale si spatelui. Procesul se poate extinde si poate cuprinde intreaga coloana.

5) Artrita mutilanta - cea mai rara forma a artritei psoriazice, insa si cea mai grava. Se instaleaza la nivelul mainilor si picioarelor (uneori si la coloana), iar evolutia este atat de grava, iar procesul inflamator atat de intens, incat articulatiile sunt distruse. Oasele
sunt afectate de un proces accentuat de osteoliza, iar articulatiile dispar. Apar dureri intense, iar pacientul ajunge sa nu isi mai poate folosi mainile.

Manifestari: durere, sensibilitate la atingere, tumefactia articulatiilor, umflarea degetelor, ingrosarea, ruperea si decolorarea unghiilor de la maini si picioare, durere de spate sau ceafa, durere oculara si roseate.
Cauze: istoricul familial: aproximativ jumatate dintre persoanele cu artrita psoriazica au si un membru al familiei cu psoriazis; factorii genetici: au fost descoperite anumite gene care cresc riscul unei persoane de a face boala, cum ar fi variatii ale genei HLA-B(27). Aceasta gene este intilnita la peste 70% dintre bolnavi; HIV/SIDA: persoanele cu aceasta maladie prezinta un risc crescut de a face boala, de altfel artrita psoriazica este primul semn al infectiei HIV; alte infectii: cercetatorii considera ca, in declansarea afectiunii, un rol l-ar putea avea si anumite bacterii sau virusuri, teorie nedovedita inca; fenomenul Koebner - traumatismele pielii.

Factori de risc: persoanele cu psoriazis au un risc mult mai mare de a dezvolta artrita psoriazica. Un procent de 10 pana la 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si artrita psoriazica, cazuri in familie multe persoane cu artrita psoriazica au o ruda apropiata cu aceasta boala; varsta artrita psoriazica apare mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, sexul apare mai des in randul femeilor, greutatea corporala persoanele supraponderale sunt mai predispuse.

Sfaturi: pastrarea unei greutati normale o greutate potrivita nu va solicita prea mult articulatiile, va reduce durerea si va duce la cresterea cantitatii de energie si a mobilitatii, exercitiile fizice efectuate regulat activitatea fizica este importanta si pentru pacientii cu artrita psoriazica. Exercitiile fizice ajuta la ameliorarea multor dintre simptomele acestei afectiuni (dureri, oboseala), utilizarea de comprese reci si fierbinti de mai multe ori pe zi, timp de 20 - 30 de minute. Unele persoane prefera sa maseze zona dureroasa cu un cub de gheata. De asemenea, se po folosi compresele calde pentru a relaxa muschii tensionati si pentru a scapa de durere. Se poate utiliza sii o perna electrica pentru incalzire (se aseaza un prosop intre perna si piele). Si un dus sau o baie fierbinte pot fi de folos.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles