Acufenele constituie un fenomen frecvent. Ele pot afecta o ureche sau ambele. Adesea, pacientul nu poate preciza partea atinsa si pare sa perceapa acufena la mijlocul craniului. Acufenele pot face parte din alte afectiuni ale urechii si sistemului nervos. Aceste zgomote sunt percepute sub forma de fluieraturi, vajaituri, batai de ciocan sau de clopot, mai ales seara, cand se sta cu capul pe perna.
Tinnitusul poate avea diferite forme şi are mai multe forme de clasificare. Una dintre clasificari face diferenta intre tipul vibrator si nonvibrator, in timp ce alte clasificari propuse fac diferenta in clase subiective sau obiective. Tinnitusul vibrator este produs de transmiterea la nivelul cohleei a vibraţiilor de la ţesuturile şi organele adiacente, iar cel nonvibrator este produs de modificarile biochimice de la nivelul nervului auditiv.
Tinnitusul subiectiv, care este cel mai comun, este auzit numai de pacient, iar cel obiectiv poate fi auzit cu ajutorul unui stetoscop amplasat in apropierea urechii pacientului.
Cauze:
- otologie: pierderea auzului, boala Meniere, neurinom de acustic
- ototoxic: medicamente sau substante
- neurologic: scleroza multipla, leziuni la nivelul capului
- metabolic: boli tiroidiene, hiperlipemie, deficit de vitamina B12
Tinnitus obiectiv:
Cauze:
- vascular: leziuni arteriale, venoase, malformaţii a.v., tumori vasculare
- neurologic: palatomiodonus, spasm muscular stapedial idiopatic, patologia tubului Eustachio
Factori de risc:
Profesiile care implica riscul aparitiei tinnitus-ului sunt cele in care angajatul se afla permanent in zgomot. Cei mai expusi sunt militarii care lucreaza cu armament, pilotii, telefonistele, dactilografele, muncitorii din hale, muncitorii care folosesc aparate de sudura etc.
In randul tinerilor, zgomotele in urechi apar in special la marii consumatori de cafea, ceai, tigari si la cei cu un regim de viata haotic. Traumatismele acustice, cum ar fi muzica tare din concerte sau zgomotul de arme de foc, pot determina aparitia acufeneelor.
Se apreciaza ca fiind daunator si in acelasi timp o cauza de tinnitus ascultatul muzicii in casti sau la volum mare. Stresul si galagia de la locul de munca sunt si ele o cauza frecventa a tinitusului, spun medicii, cele mai neplacute efecte ale acestuia fiind tulburarile de somn si starile de oboseala din timpul zilei.
Cauze: alergiile, diabetul, colesterolul crescut, dopurile de ceara din urechi, tumori, otita medie acuta, boala Meniere, aspirina (daca este consumata in exces), intoxicatii cu chinina.
Tinitusul poate aparea si in afectiuni sistemice sau neurologice, cum ar fi: hipertensiune arteriala, migrena, infectii: sifilis, meningite, scleroza multipla intoxicatii cu plumb, fosfor, mercur.
Persoanele in varsta, din cauza deteriorarii auzului, sufera frecvent de acufene. O forma rara de tinnitus este provocata de anomaliile din vasele de sange aflate in jurul urechilor şi care provoaca acufene atunci cand muşchii se contracta.
Simptome: tiuituri in urechi, zgomote sau bazaituri, anxietate, depresie, insomnia.
La pacientii cu tinitus, calitatea vietii este modificata in sens negativ, putand provoca iritatie, pierderea atentiei si a memoriei.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii