Varicela, cunoscuta si sub denumirea populara de varsat de vant, este o boala infectioasa eruptiva acuta generalizata, provocata de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Afectiunea apare,in general, la varsta copilariei. La adulti, virusul determina, de regula, o eruptie localizata la unul sau mai multe dermatomuri, cunoscuta sub numele de herpes zoster sau zona zoster, de unde si denumirea de virus varicelo-zosterian. Varicela apare pe tot parcursul anului, intalnindu-se mai frecvent iarna si primavara. Mai mult de 90% din oamenii din intreaga lume ajung sa faca boala la un moment dat in viata, mai ales daca acestia nu sunt vaccinati impotriva varicelei. De obicei, varicela este mai severa si cauzeaza complicatii la femeile insarcinate, la nou-nascuti, la copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar afectat.
Transmiterea virusului se face pe cale respiratorie, prin picaturile de saliva emise de bolnav, sau prin contactul direct cu veziculele. Perioada contagioasa incepe cu 24 - 48 ore inainte de aparitia petelor rosii si dureaza aproximativ 7 zile. Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin. Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici (5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive.
Mod de transmitere:
Virusul care cauzeaza varicela se transmite foarte usor de la o persoana la alta. Transmiterea bolii se realizeaza, de cele mai multe ori, pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. De asemenea, virusul se poate raspandi prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.
Infectarea de la nivelul veziculelor din herpes zoster apare in putine cazuri. Atat femeia insarcinata cat si copilul prezinta un risc crescut de a face varicela daca gravida nu a facut boala pana atunci sau daca nu a fost vaccinata impotriva varicelei.
Tipuri:
-tipice, atipice (abortiva sau rudimentara)
-usoare, medii, severe (inclusiv forma hemoragica, buloasa gangrenoasa si generalizata)
Factori de risc:
Persoanele care nu au avut aceasta boala sau cele care nu sunt vaccinate impotriva varicelei sunt expuse riscului de a se imbolnavi daca:
- locuiesc cu o persoana care are varicela;
- daca se afla mai mult de o ora in preajma unei persoane cu varicela;
- sunt internati in spital si impart camera cu o persoana care mai tarziu va face varicela sau sunt ingrijiti de un cadru medical care va face varicela;
- au un sistem imun deficitar.
Totodata, riscul de a face varicela creste daca un membru al familiei are varicela, din cauza contactului cu persoana respectiva. In plus persoana care face varicela poate face o forma mai severa a bolii decat persoana de la care a luat boala.
Simptome: prurit (mancarime a pielii). Scarpinarea si ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste si se pot infecta cu bacterii (o infectie secundara bacteriana), febra intre 38 si 39,4 C, indispozitie, oboseala, stare de rau, apetit diminuat sau disparut, dureri de cap, inflamatia gatului.
Stadiile eruptiei cutanate din varicela:
- pete rosii sau umflaturi: care se transforma in vezicule pline cu lichid clar sau tulbure;
- veziculele: se rup si zemuiesc;
- veziculele rupte: sunt acoperite de cruste.
Tiens, Produse Naturale, Pret Depozit. Copyright © tiensromania.ro 2018
ANPC - Solutionarea litigiilor - Termeni si conditii